Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Aktualizováno: První část konvoje už projela Harrachovem

Konvoj vojáků USA, který měl dnes vjet do České republiky přes Harrachov v 10:30, už dorazil na české hranice. První jednotky přijely do Harrachova krátce před 17 hodinou, zdržely je totiž davy lidí v Polsku. V Harrachově tak konvoj ani nebude zastavovat a zamíří rovnou do Liberce.

Část konvoje, který dopoledne přijel přes Náchod, dorazil už do Pardubic. Vojáci tam budou nocovat. Konvoj, který přejížděl hranice u Bohumína, je na cestě do Vyškova.

Mnozí lidé, kteří chtěli Američany přivítat, čekání přes den vzdali. Nakonec jich zbyla podle odhadu zpravodajky asi polovina.

Konvoj měl původně přejet hranici v 10:30, pak se mluvilo o 14:30, ještě později odhadl liberecký hejtman Martin Půta čas na 16:00,  řekl, že americké vojáky zdrželi na polské straně lidé, přidaly se ale i technické problémy, které bylo nutné odstranit.

Policie musela řešit u hraničního přechodu řešit drobný incident. Muži s americkými vlajkami nechtěli pustit automobil s komunisty, aby mohlo zaparkovat, vůz do nich pak začal najíždět.

Konvoj míří z Harrachova na Jablonec a odtud by měl projet směrem na Rychnov u Jablonce a u Rádelského mlýna najet na rychlostní silnici 35, po níž dojede do Liberce. Na doporučení policie by se měl konvoj vyhnout cestou do kasáren centru Liberce.

Americký konvoj je na cestě z vojenského cvičení v Pobaltí na základnu v bavorském Vilsecku. Přes Česko dnes jedou tři konvoje o celkovém počtu asi 516 lidí a 118 vozidel. Další skupiny překročily hranice v Náchodě a Bohumíně a dorazily již do Pardubic a Vyškova, kde stráví noc. Každá je rozdělena na tři části, aby co nejméně komplikovala provoz. Skupiny se v pondělí 30. března v Praze-Ruzyni spojí a odtud budou 1. dubna pokračovat do Německa společně.

Napsala ČTK a malý Ptica

Štítky Harrachov, Liberec, Česko, USA, Polsko, Pardubice, Náchod, Vyškov, Bohumín, Martin Půta

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Aktualizováno: První část konvoje už projela Harrachovem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.