Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Město dluží za lázně, prohlídky přesouvá na červenec

Liberecká radnice musí kvůli nesplaceným dluhům zrušit úterní prohlídku městských lázní. Za zrekonstruovanou stavbu dluží firmě Chládek a Tintěra bezmála šedesát milionů korun. Firma tak odmítla dílo předat do rukou města. Prohlídky se proto přesouvají na červenec.

„Vzniklá situace mne velice mrzí. Sama jsem se na otevření této unikátní budovy, jednoho z architektonických klenotů Liberce, velice těšila, a to už jen proto, kolik emocí od počátku rekonstrukci lázní provázelo,“ řekla primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

Podle vedoucího odboru strategického rozvoje a dotací Magistrátu města Liberce Michaela Vereščáka je jedním z problémů pozdržení evropských dotací z ROP Severovýchod. „Předpokládáme, že nám dotace přijde na účet nejpozději do konce června. Hned poté budou závazky města uhrazeny,“ popsal Michael Vereščák.

Přestavba bývalých městských lázních na galerii, která začala 9. září 2011, vyšla na 360 milionů korun. Revitalizace je z velké části hrazena z evropských dotací. Patnáctiprocentní spoluúčast bude platit Liberecký kraj. Na prohlídku zrekonstruovaného objektu si ale Liberečáci ještě počkají.

„Omlouváme se všem občanům, kteří se na prohlídku budovy předem chystali, a kteří nám denně kvůli tomu na radnici telefonují. Těším se, že se s nimi setkám při otevření lázní v novém termínu, v druhé polovině července,“ dodala primátorka.

Lázně Františka Josefa I. v Liberci jsou jednou z nejvýznamnějších památek města. Novorenesanční budova vznikala v letech 1901 - 1902 podle projektu vídeňského architekta Petera Paula Branga. V roce 1984 přestaly lázně sloužit svému původnímu. O jedenáct let později byly lázně prodány soukromému majiteli. Po dalších deseti letech chátrání je do svého majetku získalo ve veřejné dražbě město Liberec.

Štítky Liberec, lázně, galerie, radnice, Chládek a Tintěra, Pardubice a.s., Martina Rosenbergová, František Josef I., Peter Paul, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Město dluží za lázně, prohlídky přesouvá na červenec  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.