Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Referendum se posouvat nebude. Uskuteční se začátkem října

Termín místního referenda je definitivní. O odprodeji městského majetku se bude rozhodovat 4. října od desáté hodiny ranní do osmé hodiny večerní. Návrh Změny, aby se referendum konalo souběžně s předčasnými volbami, zastupitelé na svém posledním jednání ve čtvrtek ani nezařadili na program.

Pro posunutí referenda byla pouze Změna. Všechny ostatní zastupitelské kluby odhlasovaly, že tento bod nebude ani zařazen na programu jednání. Referendum tak proběhne už za necelý měsíc na obvyklých místech v 87 volebních okrscích. Úřední obálku s volebním lístkem dostane každý volič až ve volební místnosti.

„Zastupitelé, jak koaliční, tak i opoziční, poukazovali zejména na to, že přeložením termínu referenda na dny konání předčasných poslaneckých voleb, jak navrhovala Změna, by došlo k porušení zákona. Město by se tím vystavilo riziku napadení místního referenda u soudu, neplatnosti hlasování či rozhodnutí přijatého v místním referendu,“ popsala mluvčí magistrátu Zuzana Minstrová.

Podle přípravného výboru by první liberecké referendum mohlo vyjít na něco málo přes 1,2 milionu korun. Podle magistrátu by mohla být částka až dvojnásobná, a to v případě spojení referenda s dvoudenními volbami.

O konání referenda rozhodli samotní Liberečané. Organizátoři od 13. února nasbírali 8235 platných podpisů. To je o 174 více, než kolik bylo pro vypsání referenda potřeba.

Štítky liberec, referendum

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Referendum se posouvat nebude. Uskuteční se začátkem října  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.