Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Šance pro nezaměstnané. V kraji vznikne nová továrna

V bývalém vojenském prostoru Ralsko vznikne nová továrna. Výrobu se tam chystá přesunout dodavatel součástí pro automobilový průmysl KV Final, který dnes vyrábí u Turnova. Továrna bude na místě bývalé střelnice. Už v polovině příštího roku by tam mělo pracovat 90 lidí o rok později až 300, řekl starosta Miroslav Králík (ČSSD).

Ralsko je s rozlohou 171 kilometrů čtverečních po Praze, Brně a Ostravě čtvrtým největším městem v zemi. Je také nejrychleji rostoucím městem v Libereckém kraji. Ještě před 15 lety žilo v bývalém vojenském prostoru jen kolem 900 lidí, na začátku letošního roku už jich bylo podle Českého statistického úřadu (ČSÚ) přes 2070. "Ve skutečnosti jich tu ale podle našich odhadů žije kolem 3000," poznamenal starosta.

Přilákat nové obyvatele pomohla podle Králíka rekonstrukce domů po sovětské armádě. Díky dotacím mohlo Ralsko nabídnout lidem poměrně levné bydlení, což přilákalo stovky nových obyvatel. S prací je to ale horší. Podle informací z úřadu práce bylo na konci října v Ralsku bez práce 153 lidí a nezaměstnanost je na 10,3 procenta. V nabídce úřadu je jen devět volných míst, sdělila ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Kateřina Sadílková.

"Většina lidí musí za prací dojíždět do Mimoně, České Lípy, ale hlavně jezdí do mladoboleslavské škodovky," řekl Králík. Situace v Ralsku se ale podle starosty zlepšuje. V jednom z bývalých "úlů" u letiště je dřevovýroba, ve městě se vyrábí nábytek a podniká tu i další firma na autodíly, která chystá rozšíření. "Zájem o Ralsko projevila i jedna farmaceutická firma," dodal. Ralsko připravilo pro investory průmyslovou zónu o rozloze zhruba 75 hektarů, třetina je obsazená. "Dokončujeme přístupové komunikace," řekl starosta.

Společnost KV Final, která chce ještě v listopadu v Ralsku zahájit stavbu nového podniku, podniká v oboru už přes 20 let. Na Semilsku zaměstnává kolem 200 lidí. Specializuje se na výrobu kovových dílů pro automobilový průmysl. Součástky do tlumičů, nerezové koncovky výfuků i díly do střech automobilů vyváží převážně do zahraničí. Podnik má vlastní vývojové oddělení. "Už dnes tam pracuje zhruba 50 lidí z Ralska, kteří se zapracovávají a budou pak pracovat v nové továrně," dodal Králík.

Napsala ČTK

Štítky Ralsko, továrna, ČSSD, Turnov, Vojenský prostor Ralsko, Český statistický úřad, Liberecký kraj, Úřad práce České republiky, Praha, Sovětská armáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šance pro nezaměstnané. V kraji vznikne nová továrna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.