Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Silný vítr zastavil dnes kabinovou lanovku na Ještěd

Silný vítr zastavil dnes ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Vítr tam dosahoval v nárazech téměř 94 kilometrů v hodině. Dnes informoval přednosta lanovky Vladimír Štěpán. V poledne zkomplikoval silný vítr i dopravu na železniční trati z Železného Brodu na Tanvald, když u Vlastiboře vyvrátil strom.

Kabinová lanovka na Ještěd se kvůli větru zastavuje tak dvakrát až třikrát do roka. Boční vítr kabiny na lanech rozhoupává a jezdit je nebezpečné. "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu, my jsme v nárazech naměřili o deset víc," uvedl Štěpán. Zatím se podle něj počítá s celodenní výlukou. Podobně už lanovka letos stála kvůli větru v lednu, tehdy tam ale naměřili nárazy větru až 35 metrů za sekundu (126 km/h).

Dvoukabinová lanovka v Liberci oslavila loni osmdesátiny. Vybudovala ji na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována. Když se po čtyřleté rekonstrukci znovu rozjela, přepravila za jediný rok rekordních 600.000 turistů.

Délka trati kabinové lanovky je 1188 metrů. Dolní stanice je v nadmořské výšce 600 metrů, vrchní pod Ještědem o 400 metrů výš. V nejvyšším bodě se lanovka dostává 30 metrů nad zem. Kabiny dosahují rychlosti deset metrů za sekundu (36 kilometrů za hodinu), a patří tak k nejrychlejším v Česku. Na vrchol jede kabina čtyři minuty a drží ji lano o průměru pěti centimetrů. Využívají ji především turisté z Česka, Německa a Polska. 

Napsala ČTK

Štítky vichřice, kabinová lanovka, Ještěd, lanová dráha, Liberec, Tanvald, Železný Brod, Česko, František Wiesner, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr zastavil dnes kabinovou lanovku na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.