Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Silný vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd

Silný vítr zastavil dnes ráno provoz kabinové lanovky na Ještěd v Liberci. Vítr tam přesahoval v nárazech 75 kilometrů v hodině, řekl přednosta lanovky Vladimír Štěpán. Kabinová lanovka na Ještěd se kvůli větru zastavuje v průměru tak dvakrát až třikrát do roka, letošní rok je ale výjimečný - lanovka stojí mnohem častěji.

Dvoukabinová lanovka v Liberci oslavila loni osmdesátiny. Vybudovala ji na náklady Československých státních drah chrudimská firma František Wiesner. Její stavba začala 15. června 1932 a do provozu byla dráha uvedena 27. června 1933. V letech 1971 až 1975 byla lanovka modernizována. Když se po čtyřleté rekonstrukci znovu rozjela, přepravila za jediný rok rekordních 600.000 turistů.

"Výluka je letos už snad pošesté, letošní rok je skutečně nezvykle větrný," řekl Štěpán. Boční vítr kabiny na lanech rozhoupává a jezdit je nebezpečné, největší nárazy větru zaznamenali letos na přelomu ledna a února, kdy tam naměřili nárazy až 35 metrů za sekundu (126 km/h). "Provoz je v takovém případě povolen do rychlosti větru 16 metrů za sekundu," uvedl přednosta.

V Liberci je dnes jasno, teploty se pohybují kolem deseti stupňů nad nulou a slunečné počasí láká k výletům. Podle přednosty nelze odhadnout, zda bude možné lanovku dnes rozjet. "Je to škoda, je krásné počasí a děti mají prázdniny, v úterý tu bylo opravdu rušno," poznamenal Štěpán. Odhadl, že lanovka ve svátek vyvezla na vrchol Ještědu přes 2500 lidí.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Ještěd, kabinová lanovka, lanová dráha, Liberec, František Wiesner, vichřice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Silný vítr zastavil dnes ráno kabinovou lanovku na Ještěd  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.