Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Spádová vyhláška se osvědčila, říká vedení města

Spádová vyhláška splnila svůj účel, chlubí se vedení města. Podle odboru péče o občany školy přijaly všechny spádové děti a zároveň významně narostla míra spádovosti přijatých prvňáčků. Zatímco v loňském roce školy podle statistik přijaly 61 procent spádových dětí, letos je to podle vedení města 81 procent.

„Z toho je patrné, že vyhláška skutečně začala působit jako regulační nástroj, kdy výběr školy již není spontánní, ale ve vysoké míře odpovídá spádovosti školy. Kromě toho lze vysledovat, že se o mnoho lépe daří rovnoměrně rozprostřít prvňáčky po libereckých školách,“ komentoval Kamil Jan Svoboda, náměstek primátorky pro školství, kulturu a sociální péči.

Nová vyhláška přidělala některým školám i řadu starostí. Rodiče se za každou cenu snažili do vysněné školy protlačit své ratolesti. Někteří dokonce svým dětem měnili trvalé bydliště, které jim místo na té či oné škole zaručí. Po zápisu své děti zase přihlásili zpět na skutečnou adresu bydliště.

„Je mi líto, k čemu se uchýlili někteří rodiče. Je to typická česká vlastnost, hledat všude nějakou mezeru,“ poznamenala primátorka Liberce Martina Rosenbergová.

Fenomén se nejvíce dotkl základní školy Lesní, kde předpokládaný počet dětí narostl o 33. Škola přesto všechny tyto děti přijme. Podobná situace nastala i na ZŠ Husova, kam se hlásilo o 17 dětí více, než se čekalo. Školy tak otevřou dvě třídy.

Řešení celé situace zůstává v nedohlednu. Kapacitu škol nelze do nekonečna rozšiřovat a zabránit rodičům v obcházení vyhlášky také ne. Jedním z řešení, které se užívá v jiných městech, je kontrola rodin na uvedených adresách.

„Sledujeme, jak řeší problémy s nárůstem prvňáčků v základních školách v jiných městech. Hledáme cesty, jak zabránit do budoucna tomu, aby v takové míře jako dosud rodiče spádovou vyhlášku zneužívali,“ zdůraznil začátkem roku Kamil Jan Svoboda.

V letošním školním roce je otevřeno v Liberci 41 prvních tříd, pro školní rok 2014/15 základní školy podle očekávání otevřou 43 prvních tříd.

Štítky radnice, Kamil Jan Svoboda, základní škola, Liberec, Martina Rosenbergová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Spádová vyhláška se osvědčila, říká vedení města  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.