Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Šťastný pátek třináctého pro ZOO. Narodilo se mládě zebry

Jina je jméno samičky zebry Chapmanovy, která se narodila v pátek 13. února v liberecké ZOO. Jde již o devadesáté mládě zebry odchované v Liberci. Rodiči se stali šestiletí místní zebří odchovanci – Jua a Ismael. Jméno Jina ve svahilštině značí „jméno“ nebo „označení“.

„Narození klisny je v posledních letech v Liberci vzácnější, než narození malého hřebce – o to je radost chovatelů větší. Nová pruhovaná posila doplnila místní stádo těchto nádherných kopytníků na půltucet,“ přiblížil mluvčí liberecké ZOO Jan Kubánek.

Jina se prozatím drží ve velkém boxu se svou matkou Juou. „Obě si užívají vzájemné přítomnosti a mládě častokrát denně vyhledává Juu coby zdroj své jediné potravy - mateřského mléka,“ doplnil Kubánek.

Ven se Jina dostane poprvé nejspíš v pondělí, tedy deset dní po narození.

Malý takínek

Jen o tři dny později se v ZOO narodil také takin čínský. Samci Goldovi a samici Báře se narodil takiní kluk. „Dostal v zookartotéce tohoto druhu pořadové číslo 23 a chovatelé mu vybrali jméno Xian. Vzniklo využitím názvu čínského města Xi'an. Právě z tamější zoo byl dovezen v roce 2002 do České republiky samec Adam,“ řekl Kubánek.

Osmý člen liberecké rodiny takinů je v současnosti odkázán jen na mateřské mléko, které bude sát asi půl roku. Přibližně po dvou měsících poprvé okusí i tužší rostlinnou stravu.

Autoři

Štítky zoologická zahrada, zebra, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Šťastný pátek třináctého pro ZOO. Narodilo se mládě zebry  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.