Počasí dnes6 °C, zítra7 °C
Středa 24. dubna 2024  |  Svátek má Jiří
Bez reklam

Stavba hospice v Liberci má začít už v červenci

Stavba hospice v Libereckém kraji za 94 milionů korun by měla začít v červenci. Dodavatelem bude českolipská společnost CL-Evans, která nabídla nejnižší cenu. Původní odhad projektantů byl 140 milionů korun, řekl dnes liberecký hejtman Martin Půta (STAN) po mimořádném jednání krajské rady.

Akce je financována z evropských fondů a dokončena musí být už za rok. O výstavbě hospice se v Libereckém kraji diskutuje léta, většina stran a uskupení měla jeho vybudování ve volebním programu už v minulém volebním období. Liberecký kraj je jedním z mála v zemi, kde podobné zařízení pro nevyléčitelně nemocné stále chybí. Zatím slouží pacientům a jejich rodinám terénní hospicová péče a speciální pokoje v nemocnicích v Liberci, Turnově a České Lípě. "Výstavba hospice je pro nás prioritou," ujistil hejtman, který o něm dnes ráno jednal i s prezidentem Milošem Zemanem.

Krajský hospic má vzniknout přestavbou někdejšího sirotčince v Liberci. Budovu postavenou na přelomu 19. a 20. století a přilehlé pozemky v hodnotě 23 milionů korun věnovalo kraji město Liberec. Původně se měl hospic otevřít už na konci loňského roku, později se ale kraji podařilo vyjednat prodloužení termínu. Studie počítá s rekonstrukcí budovy a dostavbou dvou křídel. Hospic má mít kapacitu 28 lůžek.

Dodavatel bude mít na stavbu pouhých deset měsíců, přesto se o zakázku ucházelo 11 firem. Projekt nabral v minulých měsících zpoždění proto, že krajští úředníci i rada ROP Severovýchod zakázku i zadání prověřovali. "My jsme čekali především na vyjádření expertů, kteří pro úřad regionální rady zpracovávali posudky na výběrové řízení, na konci minulého týdne konstatovali, že zakázka je v pořádku," dodal hejtman. Krajští radní tak mohli vybrat dodavatele a věří, že v červenci se začne stavět.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Liberecký kraj, Martin Půta, Starostové a nezávislí, Miloš Zeman, Turnov, Česká Lípa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavba hospice v Liberci má začít už v červenci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.