Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stavebka je v Appeltově domě na Sokoláku už šedesát let

Kulaté výročí slaví liberecká stavební průmyslovka. Je to šedesát let, co se přestěhovala na Sokolovské náměstí do jednoho z nejstarších libereckých objektů – Appeltova domu. K narozeninám dostala částečnou rekonstrukci.

Část školy má nová okna, přístavba dostala novou střechu a opravené jsou i laboratoře. Celková částka se vyšplhala ke čtyřem milionům. „Je to takový dárek k šedesátinám školy. Liberecká stavební průmyslovka dlouhodobě plodí kvalitní absolventy  -stavební techniky a geodety, a já jí přeji, aby i díky zlepšenému prostředí ve škole tomu bylo i nadále,“ zmínila při příležitosti oslav krajská školní radní Alena Losová.

Škola se do Appeltova domu přestěhovala v roce 1953, do té doby sídlila tam, co je strojní průmyslovka. Tehdy šlo o pragmatické rozhodnutí, budova z roku 1793 byla ve špatném stavu a předpokládalo se, že díky přítomnosti stavařů se její stav zlepší.

A to se také stalo, průmyslovka si v padesátých letech v akci Z budovu sama opravila a přistavila i tělocvičnu.  Pak přibyla i přístavba, šatny a další úpravy.

V roce  1994 ve škole hořelo podkroví, hasičům se ale podařilo požár brzy uhasit, přesto vznikly velké škody. Rekonstrukce trvala půl roku – Appeltův dům dostal novou střechu, stropy a podlahy, schodiště i řešení interiérů.

Dnes se tak stavebka dočkala další větší rekonstrukce.

Mezi absolventy v novodobé historii patří například bratři Syrovátkové, moderátorka Nicol Lenertová, nebo fotbalista Benjamin Vomáčka. Stavebku má i současný ředitel a bývalý krajský náměstek Radek Cikl, či bývalý poslanec Petr Skokan.

Autoři

Štítky spš, stavební, liberec, dům, Alena Losová, Benjamin Vomáčka, Petr Skokan, Nicol Lenertová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stavebka je v Appeltově domě na Sokoláku už šedesát let  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.