Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Stejné podmínky? Ženy dostávají za práci o pětinu méně

Ženy v Libereckém kraji dostávají za svou práci zhruba o pětinu menší mzdy než muži. Průměrná mzda mužů v kraji dosáhla loni 26.498 korun, ženy braly v průměru jen 21.444 korun. Podobné rozdíly jsou i v důchodech, řekla dnes novinářům Hana Reslová z Krajské správy Českého statistického úřadu v Liberci.

Na konci loňského roku žilo v kraji 438.609 obyvatel, z toho 223.431 bylo žen a 215.178 mužů. Ženy jsou také skupinou více ohroženou nezaměstnaností, na konci loňského roku tvořily 51,3 procenta uchazečů o práci. Více než 14 procent nezaměstnaných žen je ve věku od 35 do 39 let. "Může to ale být dáno i mateřstvím a péčí o děti," poznamenala Reslová. Mezi nezaměstnanými muži je nejpočetnější věková skupina od 20 do 24 let. To jsou podle Reslové hlavně mladí muži po skončení školy a bez praxe.

V kraji rok od roku přibývá dlouhodobě nezaměstnaných, téměř 56 procent představují právě ženy, které hůř hledají novou práci a v evidenci tak zůstávají déle. Zatímco v roce 1994 hledalo v kraji více než rok práci 799 lidí, na konci toho loňského už jich bylo 10.459, což je třináctinásobek. Více než rok bylo bez práce 5810 žen, ale jen 4649 mužů.

"Ženy nad muži v populaci dlouhodobě převažují, rozdíl mezi počty obou pohlaví se však postupně snižuje," doplnila ředitelka libereckého úřadu Stanislava Riegerová. Zatímco před 20 lety bylo žen v Libereckém kraji zhruba o 12.000 více než mužů, na konci loňského roku bylo mužů jen o 8253 méně. Podle prognóz do roku 2050 se bude rozdíl v počtech dál snižovat. Ženy ale zůstanou v převaze.

Převaha žen není podle Reslové ničím výjimečným, je dána biologickou odlišností. "Ženy přitom nad muži začínají převažovat až zhruba po 55. roku života, do té doby je v populaci více mužů," upozornila. Rodí se totiž víc chlapců než děvčat. Loni v kraji na každých sto narozených dívek připadalo téměř 107 chlapců. Ženy ale žijí déle, v průměru se v Libereckém kraji dožívají bezmála 81 let, zatímco muži jen něco málo přes 75 let. A ve věkové kategorii nad 90 let už připadá na 100 žen jen 30 mužů.

Napsala ČTK

Štítky Liberecký kraj, Český statistický úřad, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Stejné podmínky? Ženy dostávají za práci o pětinu méně  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.