Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Tahanice kolem milionové pokuty pro Liberec nekončí

Předseda antimonopolního úřadu Petr Rafaj se musí znovu zabývat pokutou milion korun pro Liberec za zakázky na stavbu sportovního areálu pro mistrovství světa v lyžování. Neuspěl totiž s kasační stížností k Nejvyššímu správnímu soudu proti rozhodnutí krajského soudu.

Ten dal městu Liberec za pravdu a rozhodnutí předsedy ÚOHS o udělení pokuty zrušil. ÚOHS uložil pokutu již v květnu 2011, vedl s městem kvůli zakázkám pro mistrovství světa sedm řízení, v šesti našel pochybení. Celkem šlo o 72 zakázek. Celková pokuta byla přes 6,55 milionu korun. Soud už však zrušil většinu pokut včetně pětimilionové, která se týkala hlavní části zakázek. Aktuální rozsudek soudu se týká 13 zakázek spojených s budováním lyžařského areálu Vesec.

Město je zadávalo samostatně, uvádělo, že šlo o odlišné stavební zakázky. Podle ÚOHS ale město zakázky nezákonně rozdělilo a mělo je sloučit do jednoho tendru. ÚOHS svůj názor opřel zejména o tvrzení, že všechny zakázky souvisely s jednou sportovní akcí. Soudu to nestačilo, rozhodnutí bylo údajně nepřezkoumatelné, proto případ vrátil znovu antimonopolnímu úřadu k došetření. Náměstek liberecké primátorky Jiří Šolc (Liberec občanům) lednové rozhodnutí krajského soudu přivítal. "Nic tím ale nekončí, je to jen malé vítězství v dlouhé válce. Její konec je stále v nedohlednu," uvedl.

Nejistota ohledně toho, zda Liberec bude muset platit nejen milionové pokuty ÚOHS či dokonce vracet stomilionové dotace státu, podle něj značně ovlivňuje další rozvoj města. "Jen těžko můžeme plánovat dlouhodobě a koncepčně," konstatoval Šolc.

Mistrovství světa v klasickém lyžování se v Liberci konalo od 18. února do 1. března 2009. Z veřejných zdrojů šly na jeho uspořádání a vybudování sportovišť přes dvě miliardy korun - ze státního rozpočtu téměř 1,5 miliardy korun, z rozpočtu Liberce asi 400 milionů a Liberecký kraj přidal 165 milionů. Organizační výbor hospodařil s rozpočtem přes 632 milionů korun, šampionát ale zejména kvůli nízké návštěvnosti skončil s dluhy.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, Úřad pro ochranu hospodářské soutěže, mistrovství světa, Petr Rafaj, Nejvyšší správní soud České republiky, Jiří Šolc, Organizační výbor Poslanecké sněmovny Parlamentu České republiky

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Tahanice kolem milionové pokuty pro Liberec nekončí  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.