Aktuálně

Atraktivní, ale těžký los pro Jablonec. Ve čtvrtfinále poháru přivítá Slavii více...

Tygři ustáli nápor Třince a vrátili se na druhé místo tabulky více...

Při požáru zachránil liberecký hasič Roman Kostelňák dítě, dostal medaili HZS více...

Dívenka nastoupila v Jablonci cestou na hudebku do špatného autobusu, pomohli strážníci více...

Čeká nás zatažený víkend s přeháňkami. Teploty půjdou nahoru více...

Policie zná příčinu diskotéky na Bílém Kameni. Šlo o závadu na mrazícím zařízení více...

Asfaltové hřiště na Králově Háji čeká proměna. Nadchnout má děti i jejich dozor více...

Prales na Ještědu se rozroste o 4,5 hektaru. Spolek vyjde výkup na milion více...

Pohotovosti převezmou zdravotní pojišťovny. O všechny v kraji ale nestojí více...

Titulem Regionální potravina se nově pyšní mošt s muchovníkem

Dalších šest pochoutek z Libereckého kraje, které zaujaly svou výjimečnou kvalitou a chutí, se může pyšnit značkou Regionální potravina 2014. O tuto značku, která je zárukou místního regionálního původu, se letos ucházelo 56 produktů od 21 výrobců. O titul soutěžili v devíti kategoriích. Nejsilnější zastoupení měly masné a pekařské výrobky.

Ocenění si producenti převzali na 8. ročníku Dne regionálních potravin Libereckého kraje v pátek 3. října na náměstí Dr. E. Beneše v Liberci. Slavnostního zahájení se zúčastnil vedle místopředsedy Regionální agrární rady LK Roberta Erlebacha a dalších hostů také náměstek liberecké primátorky Kamil Jan Svoboda. „Všem regionálních výrobcům bych chtěl popřát, aby měli dostatek odběratelů a zákazníků, kteří za nimi budou jezdit a aby si vybírali suroviny od svých kolegů z regionu nebo alespoň z České republiky,“ uvedl Kamil Jan Svoboda.

Cílem soutěže je podpora a propagace malých a středních zemědělců a producentů potravin. Pro spotřebitele je značka zárukou, že jde o produkty, které jsou vyrobeny převážně z místních surovin.

Prestižní označení kvality a regionálního původu nově ponese Šunkový salám RETRO od firmy Folda, sýr Cihlovka z mlékárny Tompeli Tomáše Pelikána, BIO kozí mléko pasterované z farmy Josefa Pulíčka nebo RACIO Trhadlo z JVS Semilské pekárny. Ocenění získala letos i BIO jablečná šťáva s muchovníkem olšolistým. Nápoj vyrábí rodinná farma Jana Vericha v Turnově. Mošt je bez přídavku cukru, vody či jakékoliv chemie.

Regionální potravinou je také pastovaný Český med z Podještědí. Jeho výrobce Jiří Vomáčka zaručuje, že se jedná o čistý přírodní produkt bez jakýchkoliv dalších přidaných látek. Pastování medu probíhá pomocí pravidelného míchání, díky kterému med získá formu pomazánky, která už svojí konzistenci nemění. Výhodou této úpravy medu je tedy snadná roztíratelnost.

Všechny oceněné produkty mohli návštěvníci Dne regionální potraviny Libereckého kraje na místě ochutnat a osobně se setkat s jejich výrobci. Součástí prodejní výstavy byl také doprovodný program, v němž mimo jiné vystoupil herec a zpěvák Jiří Štědroň, Daniela Šinkorová nebo Bohemia Universal Band.

Chceš nám něco sdělit?Napiš nám

Napiš do redakce

Pošli nám tip na článek, reakci na daný článek nebo jakoukoliv zpětnou vazbu.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Štítky jídlo, Liberecký kraj, med, Kamil Jan Svoboda, Liberec, Česko, Sammy Vomáčka, Jiří Štědroň, Daniela Šinkorová, Tomáš Pelikán

Komentáře

Přihlášení uživatele

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.

Pošli tip na kulturní akci

Publikace zaslané kulturní či sportovní akce není garantována a vždy o publikaci rozhoduje redakce.
Zasláním tipu do redakce zároveň deklaruji, že mám svolení s užitím fotografie.

* Soubor není povinné přikládat.
Napište první písmeno abecedy.

Odesláním formuláře souhlasím s obchodními podmínkami, etickým kodexem a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.