Počasí dnes11 °C, zítra15 °C
Středa 10. dubna 2024  |  Svátek má Darja
Bez reklam

Univerzita chce vyvinout speciální bezpilotní letoun pro hasiče

Liberečtí hasiči možná brzy využijí služeb nového pomocníka. Vědci z liberecké technické univerzity by totiž pro hasiče rádi vyvinuli bezpilotní letoun, takzvaný dron, který by mohl pomoci například při povodních, také v hledání ohnisek požáru nebo u narušených plášťů průmyslových budov. Další možností je detekce nebezpečných látek v ovzduší. Do třetice by bezpilotní letoun zajišťoval přenos drobného materiálu. Když by lidé třeba uvízli na lanovce nebo koloně na dálnici, dron by přinesl termofólie či deky.

Tento týden představili zástupci Technické univerzity v Liberci hasičům dva modely bezpilotních letounů, přičemž jeden z nich disponoval kamerou. „Spolupráce je nyní v začátcích, každopádně ještě v letošním roce by hasiči rádi se zástupci fakulty otestovali dron v konkrétních typových činnostech,“ řekla krajská mluvčí hasičů Zdenka Štrauchová.

Nasazování dronů může být v České republice v rozporu s legislativou. Podle Štrauchové je nejdříve nutné vyjednat výjimku.

„Domnívám se, že spolupráce na vývoji bezpilotního prostředku pro potřeby HZS bude mít pozitivní dopady pro všechny zúčastněné. Nedílnou součástí vývoje bude muset být i analýza rizik souvisejících s nasazením bezpilotních prostředků při záchranných akcích," uvedl Josef Novák z Fakulty mechatroniky, informatiky a mezioborových studií liberecké univerzity.

Štítky dron, Technická univerzita v Liberci, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Univerzita chce vyvinout speciální bezpilotní letoun pro hasiče  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.