Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Úřad práce chce naučit nezaměstnané hospodařit s pěnězi

Naučit nezaměstnané hospodařit s penězi, odmítnout zdánlivě výhodné nabídky zboží či úvěrů, ale také prodat sebe sama na trhu práce, je cílem nového projektu Úřadu práce ČR, který včera v Liberci zahájila ministryně práce Michaela Marksová (ČSSD).


Rekvalifikační kurzy zaměřené na finanční gramotnost a takzvané měkké dovednosti přijdou dohromady na 120 milionů korun a v celé zemi by jimi mělo do poloviny příštího roku projít až 35.000 nezaměstnaných.

"Oni tu finanční gramotnost nepotřebují jen lidé, kteří jsou klienty úřadů práce, já si myslím, že to potřebuje mnohem širší populace, protože s tím zápasí kde kdo," řekla dnes novinářům Marksová. V kurzech se podle ní nebudou uchazeči učit jen zacházet s domácím rozpočtem. Součástí finanční gramotnosti je například i umění říci ne a postavit se nátlaku lidí, kteří se snaží prodat nějaké produkty, ať už je to zdánlivě levnější tarif na mobil nebo zdánlivě výhodná půjčka.

V Libereckém kraji není program zaměřený na finanční gramotnost ničím novým, už po ničivých povodních v roce 2010 uspořádal úřad práce sérii seminářů po celém kraji, které lidi varovali před nevýhodnými půjčkami. "Hlavně na Frýdlantsku se tehdy objevily firmy, které jen na základě občanského průkazu půjčovaly lidem 50.000 korun, vrátit ale museli 80.000," řekla ředitelka Úřadu práce v Libereckém kraji Kateřina Sadílková. V kraji se tehdy uskutečnilo 71 seminářů, jimiž prošlo 3373 lidí. "Zájem byl obrovský, do některých obcí jsme se i vraceli," dodala.

Nové kurzy jsou určeny uchazečům, kteří jsou v evidenci úřadů práce déle než pět měsíců. Přednostně je určen nezaměstnaným, kteří se už dostali do finančních problémů. Jen v Libereckém kraji je podle Sadílkové bezmála 12 procent registrovaných uchazečů v exekuci a dalším hrozí. Do projektu ale mohou vstoupit i lidé z ohrožených skupin, jako jsou nezaměstnaní rodiče dětí do 15 let nebo třeba lidé zdravotně znevýhodnění. V Libereckém kraji by mělo kurzem projít až 2600 lidí.

Kurz je pro klienty zdarma a je čtyřdenní. Nejlepší mají navíc možnost pokračovat v dalších rekvalifikacích a stát se konzultantem pro finanční gramotnost či dokonce lektorem, a najít tak uplatnění na trhu práce. "Podmínkou je však středoškolské vzdělání ukončené maturitou a uchazeč by měl mít alespoň minimální praxi v nějaké ekonomické oblasti či pedagogické oblasti," doplnila Lenka Kaucká pověřená řízením Fondu dalšího vzděláváním, který kurzy v celé zemi zajišťuje.

Napsala ČTK

Štítky Úřad práce České republiky, Michaela Marksová, finanční gramotnost, ČSSD, Liberecký kraj, Liberec, Kateřina Sadílková

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Úřad práce chce naučit nezaměstnané hospodařit s pěnězi  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.