Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

V Česku kriticky ohrožená kýchavice vykvetla v Liberci

Znáte kýchavici černou? Nejedná se o žádnou nemoc, ale právě kvetoucí chloubu liberecké botanické zahrady. Kýchavice je na území Česka velmi vzácná a kriticky ohrožená. Volně roste jen na několika málo místech v okolí Bílichova na Džbánu ve středních Čechách, v oblasti Podyjí a Bílých Karpat. Teď vykvetla i v Liberci.

Kýchavice je svým vzhledem atypická květina. Dorůstá výšky až 130 centimetrů a roste v teplejších lesích a na pasekách. Nejlepším nápadem by nebylo kýchavici ochutnávat, je totiž jedovatá.

Kdo cestuje po Evropě, mohl se s touto zajímavou rostlinou setkat třeba ve Francii, Maďarsku nebo v Itálii, kde je rozšířenější, než u nás. Komu by se podařilo kýchavici vypěstovat, na první květy si musí počkat minimálně deset let. Kdo by chtěl její květy vidět hned, může se zajít podívat do liberecké botanické zahrady.

Štítky Liberec, kýchavice, Česko, Středočeský kraj, Bílé Karpaty, Národní park Podyjí, Bílichov, Džbán (geomorfologický celek), Evropa, Francie, Itálie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Česku kriticky ohrožená kýchavice vykvetla v Liberci  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.