Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

V Chrastavě a Hrádku posílí zásobování pitnou vodou

Severočeská vodárenská společnost posílí zásobování pitnou vodou pro 5900 obyvatel v oblasti Chrastavy, Hrádku nad Nisou a Bílého Kostela nad Nisou na Liberecku. Projekt počítá s posílením vodovodního řadu, který z liberecké čtvrti Machnín zásobuje vodojem Svatý Ján u Chrastavy, i s úpravou samotného vodojemu.

Stavba dnes byla zahájena předáním staveniště, samotné práce začnou v příštím týdnu. Hotovo bude do konce června, řekl dnes mluvčí SVS Jiří Hladík.

Zkvalitnění zásobování pitnou vodou je jedním z řady projektů zaměřených na obnovu vodárenské infrastruktury, do níž letos SVS investuje téměř miliardu korun. "Obnova majetku je středem našeho zájmu, proto podíl prostředků určených na obnovu rok od roku roste. Z celkové letošní částky na investice 1,25 miliardy korun dáváme 80 procent právě na obnovu majetku," řekl generální ředitel SVS Bronislav Špičák. Posílení vodojemu Svatý Ján je jednou z 18 akcí, které letos SVS na Liberecku naplánovala, dohromady přijdou bez DPH na 126 milionů korun.

Oblast Chrastavy, Hrádku a Bílého Kostela je zásobována ocelovým řadem vnitřního průměru 200 milimetrů, který vede z Machnína do vodojemu Svatý Ján. "Zdrojů vody je v této lokalitě několik. Zdroje Pekařka-Vrt a Pekařka-Prameniště mají rozkolísanou vydatnost. Vodní zdroj Uhelná leží v těsné blízkosti česko-polské hranice kde je hnědouhelný důl Turów, což má negativní vliv na úroveň hladiny podzemních vod na české straně," popsal situaci Hladík. V případě odstavení jednoho ze zdrojů by zásobování z Machnína nestačilo, proto se ho firma rozhodla posílit.

Projekt počítá s položením nového litinového vodovodního přivaděče o vnitřním průměru 300 milimetrů, dlouhého téměř 3350 metrů do vodojemu Svatý Ján. Úpravou projde i vodojem a 44 metrů dlouhé vodovodní potrubí přes řeku Nisu. "Bude při tom využita současná podpěrná konstrukce, do níž bude uloženo nové litinové potrubí s nanesenou tepelnou izolací," uvedl Hladík. V Machníně budou propojeny přívodní řady z Liberce z vodojemu Ruprechtice a z vodního zdroje Machnín, takže vodojem Svatý Ján bude možné zásobovat z obou řadů.

Napsala ČTK

Štítky Chrastava, pitná voda, Hrádek nad Nisou, Liberec XXXIII-Machnín, projekt, Liberecký kraj, Jiří Hladík, Bílý Kostel nad Nisou

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Chrastavě a Hrádku posílí zásobování pitnou vodou  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.