Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V knihovně se dnes dražily úsměvné snímky ze hřbitovů

Snímky netradičních hrobů ve tvaru sfingy, postele, s majákem či tunelem se dnes dražily na benefici v liberecké knihovně. Úsměvné i poetické fotografie v Česku a při cestách do zahraničí vytvořil básník a písničkář Jan Burian. Aukce vynesla 70 tisíc korun. Peníze dostane liberecký hospic, který se bude otevírat na konci letošního roku.

Na benefici se dnes dražilo 36 děl z výstavy Veselé fotografie ze hřbitovů. Prodaly se všechny. Podle Buriana je to jen zlomek jeho sbírky, který čítá několik tisíc fotografií. "Zjistil jsem, že na hřbitovech je spousta legračních a zajímavých objektů," uvedl Burian.

Podle něj mají některé národy hroby veselé, což je dáno i jejich přístupem k životu. "Jiné národy k tomu mají lepší vztah, protože jim smrt připadá jako součást života. My, jak jsme vychovaní materialisticky, to chápeme jako něco nepochopitelného a spíš před tím utíkáme," uvedl. Hřbitovy vytvářené v Česku v posledních letech mu připomínají panelákové sídliště. "Je to jen šutr a jinak nic, nevlídné místo," dodal.

Na dnešní aukci se prodalo i několik bizarních fotografií z českých hřbitovů. Na jednom byl mezi hroby stromek vytvořený z pet lahví, na dalším cedule upozorňující na kontrolu zakoupené doby hrobního místa. Na hřbitově v Plzni je na jednom náhrobku vedle sebe obrázek ukřižovaného Ježíše a cedule s upozorněním, že prostor je monitorován kamerou. "Přesnější by mělo být, že je sledován boží kamerou," glosoval fotografii licitátor a herec Jaroslav Dušek. Ve Znojmě zase zaujala Buriana cedule, aby všichni po zaznění klaksonu opustili prostor hřbitova. "V člověku to vyvolává pocit, že se zvednou všichni nebožtíci a zmizí," poznamenal Burian.

Na dnešní aukci, kde se k jídlu podávaly rakvičky a věnečky, byl ale zájem zejména o poetické snímky hrobů ze zahraničí. Burian fotografoval hroby v jižní Americe, jižní i severní Evropě. Nejvíce ale účastníky aukce lákal Velikonoční ostrov, nejvyšší částkou byly 4000 korun za fotografii náhrobku s nápisem art. "To je pro někoho, kdo touží pohřbít umění. Takový hrob art," s nadsázkou pronesl Dušek. Za 4000 Kč se vydražil také snímek náhrobku z Portugalska s okřídleným andělským srdcem. Poetické snímky objevil Burian i v Čechách. Třeba v Karlových Varech je na jednom náhrobku anděl, který jakoby dopisuje epitaf.

Napsala ČTK

Štítky hřbitov, Jan Burian, knihovna, Česko, dražba, Jaroslav Dušek, Evropa, Portugalsko, Jižní Amerika

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V knihovně se dnes dražily úsměvné snímky ze hřbitovů  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.