Počasí dnes18 °C, zítra18 °C
Sobota 11. května 2024  |  Svátek má Svatava
Bez reklam

V Liberci bude letos nově tábor pro neslyšící či lezecká stěna

Širší než v minulých letech je letošní prázdninová nabídka pro děti v Liberci. Přibyl například příměstský tábor pro neslyšící děti či lezecká stěna v centru města, více je i nabídek pro předškoláky. Největší zájem je hlavně o příměstské tábory, za týdenní pobyt rodiče nejčastěji zaplatí od 1000 do 2000 Kč.

Na příměstský tábor se v Liberci dostanou i děti, jejichž rodiny jim nemohou zaplatit pobyt na jiném táboře. Čtvrtým rokem ho pořádá Komunitní středisko Kontakt Liberec, děti se budou věnovat různým sportovním a výtvarným činnostem. Čekají je i čtyři výlety, například do Oldřichova v Hájích či IQ parku. "Scházet se budeme třikrát týdně, nejčastěji na sídlišti Rochlice," řekla za pořadatele Marie Matějíčková.

Bezplatně přístupné bude také dětské dopravní hřiště ve Zhořelcově ulici, i když hrozilo, že přes léto zůstane uzavřené. Kraj se totiž stále nedohodl s městem na podmínkách převodu. V minulých letech ale bývalo hřiště v létě hojně navštěvováno, proto se kraj rozhodl provoz platit o dva měsíce déle, až do konce srpna.

Nabídka příměstských táborů v Liberci je pestrá. Zaměřené jsou na sport, tanec, divadlo, tvoření i vzdělávání a stále je možné se na některé z nich přihlásit. To už ale například neplatí pro Týdny pohybu hrou, který pořádá univerzita v Liberci. Děti na nich mají možnost seznámit se se sportovními aktivitami, k nimž se většina z nich běžně nedostane. Plně obsazený je i tábor liberecké zoo, děti se vztahem k přírodě týden tráví v areálu zahrady.

Svůj tábor budou mít poprvé i neslyšící děti. "Jejich rodiče o něj měli zájem," řekla Jana Matějková z pořádající agentury pro neslyšící APPN. Smyslem tábora je i zlepšit komunikaci mezi dětmi s handicapem a slyšícími. Zúčastní se ho proto i děti, které problém se sluchem nemají. Tématem tábora je integrovaný záchranný systém, děti dokonce přespí na stanici horské služby.

Některé tábory pro zvýšení své atraktivity letos také využijí bývalý lom v centru města, který horolezci přeměnili na umělou lezeckou stěnu. Premiérová sezona tam začala v sobotu. "Už se nás někteří provozovatelé táborů dotazovali," řekl správce Hanibal horolezecké arény Václav Balšánek. V lezeckém centru je cvičná via ferrata, což je lezecká cesta s jištěním. Je tam i dřevěná stěna pro lezení s cepíny a mačkami.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, umělá stěna, příměstský tábor, Jana Matějková, Liberec VI-Rochlice

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Liberci bude letos nově tábor pro neslyšící či lezecká stěna  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.