Počasí dnes14 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

V Libereckém kraji se nikde nelyžuje, Ještěd se zastavil

V Libereckém kraji se ode dneška opět nedá nikde lyžovat. Kvůli dešti a větru provoz zastavil i Ještěd, kde byla jediná sjezdovka, kterou mohli lyžaři v kraji od začátku sezóny využívat. Kdy se podaří provoz obnovit, se zatím nedá odhadnout, řekl dnes ředitel areálu Jan Svatoš.

"Nechci předjímat, čekáme na ochlazení," uvedl Svatoš. Podle předpovědi by mělo přijít až po Štědrém dnu. "Říká se, že se nic nemůže opakovat, ale letošní zima je ještě horší než loňská. Loni jsme sice v tuto chvíli ještě nelyžovali, ale intenzivně jsme zasněžovali a na Vánoce jsme jeli zhruba na třech kilometrech sjezdovek, letos na Vánoce nepojedeme nikde," uvedl ředitel.

Dosavadní zájem o lyžování na Ještědu si přitom pochvaloval. "Byl nad očekávání," uvedl. Nejlepší podmínky zřejmě byly v neděli ráno. "Panovalo zimní počasí, byly zachumelené stromy, polojasno, sjezdovka tvrdá. Dnes prší rovně dolů, fouká nárazový vítr, je mlha," dodal Svatoš.

Na Štědrý den se nebude lyžovat v žádném středisku v kraji. Všude se čeká na ochlazení, aby bylo možné areály uměle zasněžit. Nejblíže k zahájení sezony jsou kromě Ještědu v krkonošském středisku Harrachov. "Potřebujeme alespoň den, aby mrzlo," uvedl náčelník tamní lanovky Milan Goč. Vánoční turisté už podle něj do střediska přijeli a nudí se. "Zkouší aspoň sáňky, chodí po kopci, což není úplně bezpečné. Chceme to proto pustit hned, jak to půjde," dodal.

Pokud vyjde předpověď s ochlazením, v Jizerských horách se začne lyžovat na Severáku v Hraběticích v sobotu 27. prosince. "O den později bychom pustili Bedřichov a další den lanovku na Tanvaldském Špičáku," řekl provozovatel areálů Pavel Bažant. O vánočních prázdninách chtějí zahájit i další střediska v kraji. Například Martin Martínek z areálu v Kořenově - Rejdicích odhaduje, že by se u nich mohlo lyžovat od 30. prosince.

Napsala ČTK a Michael Daněk

Štítky Liberecký kraj, Ještěd, Jan Svatoš, sjezdovka, Štědrý den, Vánoce

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Libereckém kraji se nikde nelyžuje, Ještěd se zastavil

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.