Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V Ostašově znovu zaútočí Prusové

Spolek přátel Ostašova v rámci Poutních slavností připomene v sobotu 25. dubna významnou historickou událost - Bitvu u Liberce z roku 1757. Tehdy se pod Ještědem střetlo na 30 tisíc vojáků. V loňském roce se bitvy zúčastnilo asi 160 nadšenců.


Akce se konat již potřetí na naprosto autentickém místě a za účasti „žoldáků“ ze tří zemí – Česka, Německa a Polska, což celé akci dodává další významný rozměr a mezinárodní přesah. Letošní rekonstrukce je přitom poslední přípravou na velkolepou akci v roce 2017, kdy Liberec oslaví kulaté 260. výročí bitvy. V příštím roce se tedy poutní slavnosti obejdou bez hřmění zbraní, zato se pořadatelé ze Spolku přátel Ostašova budou snažit nalákat veřejnost na kulaté výročí na ještě bohatší ukázku bitvy.

V loňském roce působivou rekonstrukci sledovaly stovky lidí. Ti se přišli podívat i na Ostašovskou poutní slavnost, která se konala v okolí tamního kostelíka. I ten je spjatý s bitvou Sedmileté války. Na jeho místě byla jako odškodnění po válce postavena dřevěné kaple, později přestavěna na současný kostel.

Nakonec vyšlo i počasí, Ostašovem se prohnalo jen několik malých přeháněk. Jen na bitevním poli byla v jedné části menší bažina. Dělostřelci, kteří podmáčeným terénem museli protáhnout dělo, kleli jako praví vojáci.

Štítky Ostašov, slavnost, Liberec, Ještěd, Německo, Polsko, Česko, Sedmiletá válka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V Ostašově znovu zaútočí Prusové  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.