Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

V pondělí 11. 11. v 11 hodin se otevřou Svatomartinská vína

První letošní mladé víno ochutnáte už v pondělí! Jako každý rok, v pondělí 11. 11. v 11 hodin otevřou vinaři Svatomartinská vína. Ochutnat a přiťuknout si prvním vínem a zjistit, jaký bude letošní ročník, můžete i v Liberci. Na Svatého Martina otevřou lahve mladého vína také v Domě vína Chateau Lednice v OC Forum.

V libereckém Domě vína můžete ochutnávat Svatomartinská vína celý den. Slavnostní otevření se odehraje v 11 hodin a již bude na každém z hostů, jaké mladé víno si vybere. Sommeliéři nabídnou Svatomartinská a mladá vína od 15 moravských vinařů. K dispozici budou i speciality z Vinařství CHATEAU LEDNICE a nějaké to svatomartinské sousto k zakousnutí. Svatomartinská a mladá vína budou v Domě vína k dostání i následujících dnech, až do vyprodání zásob.

Svatomartinská a mladá vína více přibližuje sommelier Petr Krejčík.

Proč je Svatomartinské víno speciální?

Je to první „čisté“ mladé víno a vše co je poprvé, má své neopakovatelné kouzlo. Tedy pro někoho vzpomínky, rozjímání, pro druhého veselí, svěžest…

Svatomartinským vínům letos vévodí odrůda Müller Thurgau, jakou upřednostňujete vy?

Všechna vína, vyrobená jako Svatomartinská, pokud jsou technologicky zvládnutá, bývají velmi dobrá. Ideální jsou růžová a klarety, pokud si samozřejmě udrží ovocitost a svěžest. Já preferuju hlavně ochutnání více vín a odrůd. Osobně je mi blízký Muškát moravský nebo potom volím víno podle daného Svatomartinského pokrmu.

Kolik lahví letos Chateau Lednice naplní? 

Letos se chystáme na trh uvést 5 tisíc lahví  Müller Thurgau,3 tisíce Svatovavřineckého rosé a 3 tisíce lahví Modrého Portugalu. Soustřeďujeme se na výjimečná a kvalitní vína, která neprodukujeme ve velkém množství.

Jaké jsou nástrahy spojené s výrobou Svatomartinského?

Víno je přírodní produkt a některé věci nejde příliš uspěchat, letos je to navíc spojené s pozdnější sklizní. Průběh letošního roku  tedy moc nepřál výrobě Svatomartinských. Bylo potřeba je udělat v kratší době než v posledních letech a navíc i vyšší kyselina a nižší cukernatost hroznů na začátku sklizně nebyly moc příznivým faktorem. Nakonec ale se podařilo vyrobit vína, která mají svou kvalitu a budou příjemným gastronomickým doplňkem ke Svatomartinským specialitám. A co je důležité jsou to první vína z nového ročníku 2013, naše moravská.

Abyste je mohli vyrábět, musíte mít speciální známku. Je těžké ji získat?

Výroba a uvádění Svatomartinských vín na trh podléhá licenční úmluvě s vlastníkem ochranné známky a tou je Vinařský fond, který stanovuje přísná pravidla pro udělení známky, použití odrůd i kvalitu vína.
Je nutné, aby víno, které hodnotí komise získalo nejméně 78 bodů, což je u mladých vín dost vysoký počet, protože zde není ještě nějaká vyšší nazrálost, plnost a perzistence.

Vyplatí se vůbec toto všechno podstoupit pouze pro sezonní záležitost?

Svatomartinská vína vnímáme jako úžasnou sezónní záležitost, navíc spojenou s regionem Moravy a Svatomartinskými pokrmy. Je to příležitost pochlubit se svým vínem, diskutovat o prvních pocitech kvality a směru nového ročníku ….
Na Martina si poprvé také  můžete přiťuknout mladým vínem, připít „Na zdraví“ a porovnat, jak se vína podařila a jaký asi bude i celý ročník. A to je jeden z cílů celé této akce.

Co je to Svatomartinské víno

Svatomartinská vína jsou první vína ročníku, se kterým si podle tradice můžete přiťuknout na
sv. Martina 11. listopadu v 11 hodin. Jedná se o vína svěží a ovocitá, která sice zrála pouhých pár týdnů, ale za tuto dobu už stačila získat svůj osobitý charakter.

Svatomartinská vína mají lehkou barvu i chuť a nižší obsah alkoholu, obvykle okolo 12 procent.

Abyste si však mohli vychutnat přirozenou svěžest mladého vína, měli byste jej spotřebovat nejpozději do jara, poté víno může ztratit svoji výjimečnou chuť i svěžest.

Více se dozvíte na www.svatomartinskevino.cz

Štítky víno, svatomartinské víno, dům, Liberec, VINAŘSTVÍ LEDNICE ANNOVINO a.s., Vinařský fond, vinařství, Muškát moravský

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V pondělí 11. 11. v 11 hodin se otevřou Svatomartinská vína  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.