Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vítejte v Liberci. Knihotoč nevydržel tři dny, někdo ho ukradl

Ani tři dny nevydržel v Liberci první venkovní knihotoč, z kterého si kdokoli mohl zdarma vypůjčit knihu. Neznámý zloděj dřevěnou schránku ukradl z poměrně frekventované ulici v centru města. Nepomohlo, že byla umístěna v oblasti monitorované kamerovým systémem, řekla za tvůrce knihotoče informovala Blanka Daníčková.

Sytě žlutá schránka byla od neděle v Kostelní ulici vedle bočního vchodu do kostela sv. Antonína Velikého. "Ještě v pondělí večer tam knihotoč byl. A dneska v poledne už jsme ho na místě nenašli," uvedl tvůrce schránky na knihy Michal Paclt.

Podle Daníčkové se projekt do krádeže vyvíjel úspěšně. "Za pondělí si lidé rozebrali valnou část z 80 vložených knih a přinesli i několik kousků nových," uvedla. I proto chtějí organizátoři v projektu pokračovat, cílem nadále zůstává rozmístit po Liberci deset až 15 knihotočů.

Ze schránky si může každý kdykoli a zdarma vypůjčit knihu nebo naopak knihu přinést a nabídnout ji tak jiným lidem. "Dlouho mě trápí, že lidé nečtou. Přemýšlela jsem proto, jak tomu pomoci, a inspiroval mě nápad se schránkami plnými knih na ulicích, které zprovoznili v Pardubicích. Už dlouho mají například v Anglii vysloužilé telefonní budky plné knih a něco podobného funguje i v Holandsku, tak proč ne u nás," uvedla již dříve iniciátorka libereckého projektu Hana Zemanová.

Liberec není jediným městem v kraji, kde se snaží knihotoče zavádět. Na jiných místech je ale mají uvnitř budovy. Podle specializovaného webu je má například knihovna v Jablonci nebo sklářská škola v Novém Boru. 

Napsala ČTK

Štítky Liberec, kniha, projekt, Antonín Veliký, Nizozemsko, Anglie

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vítejte v Liberci. Knihotoč nevydržel tři dny, někdo ho ukradl  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.