Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Vodáci na Jizeře letos neprojedou pod mostem v Brodě

Tradičním rituálem odemykání řeky začne v sobotu sezóna na Jizeře. Nabídka doprovodných služeb v okolí řeky bude letos pro vodáky širší, v Železném Brodě ale neprojedou na lodích pod mostem, který se opravuje, řekl jednatel společnosti Sundisk Martin Bauer. Odemykání řeky se uskuteční na Žluté plovárně v Malé Skále.

Oprava hlavního mostu ve směru na Semily začala v polovině března a potrvá zhruba půl roku. "Bude tam obtížnější přenášení. Hlavně, když bude málo vody, tak to nebudeme příliš doporučovat," uvedl Bauer. Tomáš Hudský z půjčovny lodí Klokočí ale omezení pro vodáky za vážnější problém nepovažuje. "Kousek za mostem je jez, přes který se také přenášelo. Někteří zastavovali už před mostem, kde k tomu bylo poslední vhodné místo. Přenáší se nějakých 50 až 100 metrů," uvedl.

Většina vodáků Jizeru sjíždí o pár kilometrů níže, nejvyužívanější je desetikilometrový úsek z Malé Skály do Dolánek u Turnova. Atraktivní je tento úsek zejména pro rodiny s dětmi, které sjetí řeky kombinují s jízdou na kole nebo koloběžce. Cyklostezku mezi Turnovem a Líšným loni využilo odhadem až 100 tisíc lidí, i proto se letos rozšířila síť půjčoven na trase. Přibude také infocentrum na hlavním parkovišti v Malé Skále, další vznikne na Kopanině. "Koupili jsme tam zchátralý objekt restaurace, budeme ho postupně obnovovat. Infocentrum, bufet, půjčovna koloběžek by tam měly být už od května," uvedl Bauer. Lepší vybavení bude mít i vodácká ubytovna u Tlusťocha nebo kemp v Dolánkách, které jsou v provozu od loňské sezóny.

O víkendu se bude slavnostně odemykat i Nisa, která je obvykle splavná od Hrádku nad Nisou na Liberecku do Německa. "Od Liberce to bývá tak třikrát čtyřikrát do roka po vydatných deštích," zmínil Hudský. I na pohraničním úseku Nisy je oblíbená kombinace lodě s koloběžkami. "V dubnu to bude jen na objednávky," uvedl jednatel Sundisku.

Půjčovna Klokočí začne letos nabízet koloběžky také na Ploučnici, která teče přes Českolipsko a podél níž vede cyklostezka. Hudský ale nepředpokládá, že to bude v kombinaci s loďmi. "Nejde tam vybrat krátký úsek jako na Jizeře a myslím, že budou lidé unavení na to, aby se vraceli na koloběžce. Nejkratší zajímavý úsek je tak na čtyři hodiny, kdo chce vidět průrvu a meandr, tak na celý den," dodal.

Napsala ČTK

Štítky Jizera, Železný Brod, Martin Bauer, Malá Skála, Turnov, Semily, Lužická Nisa, Německo

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vodáci na Jizeře letos neprojedou pod mostem v Brodě  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.