Počasí dnes9 °C, zítra6 °C
Úterý 16. dubna 2024  |  Svátek má Irena
Bez reklam

Nedostatek peněz zbrzdil výplaty dávek nezaměstnaným

Marně vyhlížíte dávky od úřadu práce na svém účtu? Brzy dorazí, dušuje se vedení úřadu. Opoždění prosincových dávek je způsobeno vinou technických komplikací a složitostí celého výplatního systému. Problémy v posledních dnech hlásí z několika míst. Na severu Čech například z Ústí nad Labem.

„Lidé se ale nemusí o své peníze bát, Úřad práce ČR dělá vše pro to, aby dávky odešly na účty klientů co nejdříve,“ popsala mluvčí ředitelství úřadu práce Kateřina Beránková. Podle ní mělo dojít k odeslání posledních peněz během úterý.

Výplaty dávek probíhají letos poprvé přes státní pokladnu. „Komplikace způsobuje i existence dvou ekonomických softwarů, které musí dokonale spolupracovat,“ doplnila mluvčí.

V praxi tak dochází k tomu, že i když úřad práce dávky klientům odešle v termínu, může se stát, že Česká národní banka odmítne transakci zpracovat kvůli nedostatku peněz v rámci konkrétní položky státního rozpočtu.

Protože se kalendářní rok chýlí ke konci a úřad práce už nemá velké rezervy, tak jak tomu bylo v průběhu roku, musí nejdříve peníze v rámci konkrétních položek doplnit a teprve poté může dávky odeslat. Tím dojde ke zdržení platby a peníze odejdou klientům se zpožděním.

„Bohužel i to je výsledek předchozích rozhodnutí týkajících se zavedení nových informačních systémů v rámci resortu práce a sociálních věcí,“ dodala Kateřina Beránková.

Štítky peníze, Úřad práce České republiky, Česko, Ústí nad Labem, Kateřina Beránková, Česká národní banka

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nedostatek peněz zbrzdil výplaty dávek nezaměstnaným  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.