Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Zadlužený Liberec si drží rating se stabilním výhledem

I při vysokém zadlužení se krajskému městu Liberec daří udržet rating na úrovni Aa2.cz se stabilním výhledem, který radnice získala v roce 2009. Podle zjištění ratingové agentury Moody's se ukazatele stále zlepšují a výhled hospodaření města pro blízkou budoucnost je pozitivní.

"Omezujícím faktorem ratingu zůstává systém financování samospráv v České republice, který dává městům jen malý prostor pružně ovlivňovat a řídit své běžné příjmy a výdaje. Negativní faktory jsou částečně vyvážené pohotovým finančním řízením města, zlepšenými provozními přebytky a v posledních třech letech téměř vyrovnaným rozpočtem před financováním," uvádí zpráva auditorů Moody's.

Liberec je se svými 102.300 obyvateli pátým největším městem v zemi, patří ale k nejzadluženějším. Liberecké radnici se loni díky úspornému hospodaření podařilo snížit zadlužení města o zhruba 200 milionů korun na 1,83 miliardy korun. V přepočtu na každého ze 102.301 obyvatel města to je zhruba 17.888 korun. Podle informací společnosti společnosti CRIF - Czech Credit Bureau byl však celkový dluh města včetně jeho společností zhruba o miliardu vyšší.

Právě vysoké zadlužení je podle Moody's slabinou města, do budoucna budou splátky a úroky omezovat městský rozpočet, omezené tím jsou i kapitálové výdaje města. Zároveň ale agentura ocenila zlepšující se hospodaření města. Dobré ratingové hodnocení je podle náměstka primátorky pro ekonomiku Jiřího Šolce (Starostové pro Liberecký kraj) potvrzením dobré práce současného vedení města.

"Od ledna roku 2015 refinancujeme dluhopis. Naše výsledky budou potom zase o kousek lepší. Kromě ratingu je potvrzením slušné kondice města také vzrůstající zájem bank o spolupráci a financování našich záměrů. Střídmý a efektivní přístup k řízení našich finančních zdrojů by měl být základem práce vedení města i pro příští čtyři roky," řekl Šolc. Rozpočet města Liberce je na příští rok 2015 podle Šolce připravený, poslední slovo však bude mít nově zvolené zastupitelstvo.

Napsala ČTK

Štítky Liberec, radnice, Moody's Corporation, Jiří Šolc, Česko, Starostové a nezávislí

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zadlužený Liberec si drží rating se stabilním výhledem  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.