Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Zmijovec návštěvníky botanické zahrady zatím napíná

Zraky všech milovníků rostlin směřují v posledních dnech k liberecké botanické zahradě. Už několik dní je netrpělivě očekáváno rozevření obrovského květu zmijovce titánského. Botanická zahrada zůstala proto v neděli otevřena až do půlnoci. Návštěvníci si ale na jeho otevření musí ještě minimálně pár hodin počkat.

Kdo přišel v neděli kvůli zmijovci, na otevření květu čekal marně. Vstupenka do botanické mu bude platit ale také v pondělí. „Nikdo, pokud vím, návštěvy nelitoval. Vykvetly totiž velikánské květy, také výhradně na jedinou noc, patřící kaktusu Selenicereus hallensis. V přírodě, v Kolumbii, roste v pralesích uchycen na stromech. Opylují jej určité druhy netopýrů, které loví nejen hmyz nalákaný ke květům, ale olizují i pyl a nektar z květu,“ shrnul ředitel liberecké botanické zahrady Miloslav Studnička.

Zmijovec je velice variabilní rostlina, je uznáváno přes 200 druhů.  Ve svém domácím prostředí se zmijovec pěstuje jako užitková polní plodina, jeho hlízy obsahují škrob a jsou po uvaření jedlé, používají se jako naše brambory.

V roce 2011 vykvetl v liberecké botanické zahradě a bylo to poprvé v celé historii České republiky. Zda vykvete dnes není vůbec jisté. „Neslibuji dnešní rozkvět, protože horní zřasený okraj toulce se dosud ani minimálně neodklání. Změna je patrná pouze na mezižeberních ploškách, kde pokračuje probarvování ze zelené na hnědofialovou,“ dodal v pondělí po druhé hodině odpolední ředitel botanické zahrady.

Štítky botanická zahrada, květ, Kolumbie, Česko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zmijovec návštěvníky botanické zahrady zatím napíná  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.