Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Zraněný afghánský veterán dostal za hrdinství kost a klobásky

Na misi v afghánské provincii Logár vyhledával bomby. Na to má ostatně speciální výcvik. Jenže jednoho dne se při odpočinku stalo neštěstí. Při útoku na základnu jedna z raket prolétla i kotci. Z Athose tekla krev a vůbec nereagoval. Jenže jeho kořínek je tuhý. Athos, psí hrdina z Afghánistánu.

Čtyřletý Athos i se svým páníčkem sloužili v Logáru už od srpna 2012. K útoku na základnu došlo 30. září. Bombař Athos, jak je německý ovčák přezdíván, měl na mále. V těle měl střepiny, jednu bude nosit do konce života. Vrtulníkem byl převezen do Baghramu, kde je druhá největší americká základna v zemi. Tam dostal deku na udržení teploty. Deku s nápisem Jsi náš hrdina, děkujeme!

„Deka pro něj znamená statut amerického válečného veterána, která mu zajišťuje i při lékařské péči nejvyšší úctu,“ vysvětlil Athosův psovod Rostislav Bartončík.

Další léčení probíhalo na americké základně Rammstein v Německu. Tam pes prodělal několik operací a po třech týdnech se přesunul do Prahy. Do Grabštejna, odkud se na misi přes půl světa vydal, se vrátil 3. ledna.

Athos už je v dobrém stavu, zda se vrátí do služby, se teprve uvidí. „Letos se rozhodne, zda se vrátí do výkonu služby,“ prozradil Bartončík. 

Athos se v úterý dočkal velkého ocenění.  Přímo na Grabštejně ho vyznamenal ministr obrany Vlastimil Picek. Kromě plakety dostal také buvolí kost a obojek s nápisem Za hrdinství Athosovi.

Ještě větší radost měl Athos z věnce klobásek, který mu přivezl hejtman Libereckého kraje Martin Půta. „Je vidět, že ač je to skvěle vycvičený specialista na vyhledávání výbušnin, zůstal přece jen psem,“ okomentoval scénku Půta s úsměvem.

Autoři

Štítky athos, Grabštejn, hrdina, Afghánistán, Martin Půta, Rammstein, Vlastimil Picek, Německo, Praha

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Zraněný afghánský veterán dostal za hrdinství kost a klobásky  |  Společnost  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.