Počasí dnes20 °C, zítra19 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Symbol povodní ve Vísce je obnovený

Další silnice v Libereckém kraji, které v roce 2010 poničila velká voda, dostaly nový kabát. Opravený je i most ve Vísce, který se stal jakýmsi symbolem tehdejších povodní. Rekonstrukce se dočkaly i některé silnice mezi obcemi Frýdlantska.

V listopadu 2014 byla dokončena obnova silnice III/0353 a III/0357 v úseku Víska – Poustka v osadách Víska, Minkovice a Poustka patřící pod obec Višňová na Frýdlantsku.Jedná se po dokončení akce II/290 – Frýdlant I. etapa, III/03513, III/03515 Dětřichov – Heřmanice a II/592 Chrastava – I. etapa, o zdárné dokončení již 4. liniové akce v rámci Obnovy škod po povodni 2010.

V průběhu této akce došlo k obnově silnic v délce 5,1 kilometru, které byly z velké části poničeny bleskovou povodní. Na  zmíněném úseku bylo kromě povrchu vodou poškozeno především 4 mosty a  několik  propustků.  Most  ve  Vísce,  který  se  stal  vedle  obce  Heřmanice  symbolem  obrovských povodňových  škod  v  roce  2010,  byl  poničen  natolik,  že  musel  být  ihned  po  povodni  nahrazen mostním  provizoriem.  Provoz  na  mostě  v  Minkovicích  byl  po  povodni  omezen  pouze  pro  pěší, jelikož vysoká voda strhla polovinu mostu. Shrnuto - tři ze čtyř mostů v této lokalitě byly poničeny tak, že muselo dojít k jejich celkové obnově včetně založení mostů a musely být nahrazeny novými konstrukcemi, zároveň musel být z důvodu budoucí povodňové ochrany přestavěn jeden propust na most nový,“ popsal rozsáhlou stavební činnost krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník.

Zároveň byly podle něj po dokončení prací opraveny objízdné trasy v obci Kunratice, které byly po celou dobu využívány k příjezdu na tuto stavbu.

Jsem  rád,  stejně  jako  zhotovitelé,  a  zejména  občané  dotčených  osad  obce  Višňové,  že  se  tuto rozsáhlou  a  složitou  stavbu  podařilo  dokončit  ještě  v  letošním  roce  i  přes  to,  že  v  průběhu rekonstrukce  postihly  tuto  oblast  další  čtyři  povodně  a  bylo  třeba  práce  pokaždé  na  určitý  čas přerušit,“ připomněl radní.

Vozovky rekonstruovalo sdružení firem Eurovia - Integra. Oproti původnímu plánu stály opravy Liberecký kraj méně peněz. Stavební náklady dle kontrolního rozpočtu projektanta činily 181 700 000 Kč vč. DPH. Na základě výběrového řízení se podařilo cenu snížit na necelých 150 000 000 Kč vč. DPH, která byla při realizaci díla dodržena, dokonce i ponížena.

Na  akci  získal Liberecký kraj  dotaci ve výši  50 % z  dotačního  programu  na  obnovu  obecního  a krajského  majetku  postiženého  živelní  nebo  jinou  pohromou  z  Ministerstva  pro  místní  rozvoj,“ poznamenal radní a doplnil, že z druhých etap byly v letošním roce zahájeny liniové akce: na silnicích II/592 – Chrastava – Nová Ves – II. Etapa, II/290 – Frýdlant – Bílý Potok – etapa II/A, II/290 – Frýdlant – Bílý Potok – etapa II/C a III/27251 Vítkov.

Štítky povodeň, silnice, Liberecký kraj, Frýdlantsko, Frýdlant, Minkovice, Poustka, Heřmanice, Chrastava, Višňová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Symbol povodní ve Vísce je obnovený  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.