Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

V liberecké Oblastní galerii Lázně unikla voda z klimatizace

V liberecké Oblastní galerii Lázně v noci na dnešek unikla voda z jedné součásti klimatizace a dostala se do výstavních prostor. Exponáty poškozené nebyly, ale vedení galerie je raději přemístilo do bezpečí a část galerie uzavřelo. Benefiční aukce výtvarných děl v galerii dnes probíhá beze změn podle původního plánu. Řekl ředitel galerie Jan Randáček.

Podle informací Drbny však k poškození několika děl vodou došlo, škody vznikly také na osvětlení sálu a štukové výzdobě.

"Zřejmě ze zvlhčovače klimatizace vytekla voda. V jedné místnosti je mokrý strop a po stěnách voda ztekla na podlahu," uvedl ředitel. Pracovníci galerie díla vystavená v těchto prostorech, tedy české výtvarné umění 20. století, sejmuli a uložili do bezpečí. "Z preventivních důvodů jsme svěsili i obrazy z vedlejší místnosti," řekl Randáček.

Během víkendu bude uzavřené celé druhé nadzemní podlaží, vedení galerie se proto rozhodlo umožnit návštěvníkům vstup zdarma. Pracovníci monitorují vlhkost vzduchu a v pondělí se podle výsledků rozhodne, zda bude otevřena aspoň část expozice v zasaženém podlaží věnovaná českému výtvarnému umění do roku 1900. "Prostory s moderním uměním budou uzavřené delší dobu, budeme muset počkat, až vyschnou," dodal Randáček.

Dnes se v Oblastní galerii Lázně koná benefiční aukce výtvarných děl, na které je nabízeno celkem 180 uměleckých předmětů od 120 autorů z celé republiky. Draží se obrazy, kresby, grafiky, tisky, ale i sochařská díla z keramiky, skla, kovu, kamene a fotografie. Díla do aukce, pořádané Nadací Euronisa již poosmnácté, věnovali umělci zdarma. Jejich vyvolávací cena je
přibližně 800.000 korun. Benefiční aukce Nadace Euronisa vynesly od roku 1997 již téměř 13 milionů korun     Nadace Euronisa za devatenáct let svého působení rozdělila téměř 29 milionů korun mezi 304 neziskových organizací, které se věnují charitativní
činnosti v české části Euroregionu Nisa. Již dva roky nadace poskytuje i přímé příspěvky jednotlivým hendikepovaným osobám, mezi 27 žadatelů rozdělila téměř půl milionu korun.

Napsala ČTK a redakce

Štítky galerie, klimatizace, dražba, Nadace EURONISA

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

V liberecké Oblastní galerii Lázně unikla voda z klimatizace  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.