Počasí dnes13 °C, zítra19 °C
Pátek 29. března 2024  |  Svátek má Taťána
Bez reklam

Varšava ožije. Zatím aspoň na rok

I když je podle některých v Liberci kultury až až, přesto zchátralé kino Varšava bude znovu sloužit svému původnímu účelu. To znamená filmům, ale i dalším akcím. Srdcem nové Varšavy bude kavárna. Nadšenci ze sdružení Zachraňme kino Varšava (ZkV) dostanou dostanou budovu zatím na rok a první představení by mohlo být už v létě.

Pokud všechno dobře půjde, Varšava projde rekonstrukcí. „Kino Varšava samozřejmě potřebuje velkou rekonstrukcí a proto jsme vypracovali projekt pro třetí výzvu IPRM,“ řekl Drbně místopředseda sdružení Vlastislav Trubač.

Původně to ale nevypadalo vůbec dobře, protože obnova kina se do vyvolených projektů nedostala. „Nyní se přece jenom ještě znovu otevřela šance na vrácení se do projektu IPRM. Několik projektů nakonec realizovaných nebude a proto se uvolní peníze,“ vysvětlil Trubač.

85% půjde z evropských peněz, zbytek získá město z prodeje pizzerie Maškovka a něco přidá i Liberecký kraj. Z peněz se opraví budova a kino se digitalizuje.

Do Varšavy se tak zase bude chodit na filmy. Ale nebude to jen o tomhle. „Objekt chceme využívat co nejvíce, takže součástí budou koncerty a divadelní představení,“ řekl Trubač s tím, že půjde o kino s přesahem. A tam, kde se před pár lety stály fronty na lístky, nyní bude kavárna s klasickým provozem.

První představení by mohlo být už v létě. Po prvnotním úklidu a nezbytných úpravách, protože objekt je až v havarijním stavu.

Peníze na prvnotní úpravy si ale sdružení musí sehnat samo. "Uzavřeme s nimi smlouvu bez toho, že by měli jakýkoliv nárok na finanční podporu z města,“ uvedla pro ČTK primátorka Liberce Martina Rosenbergová. ZkV dostane objekt od města do pronájmu zatím na rok a zaplatí symbolických 684 korun. Všechno ale musí teprve posvětit Rada města na svém zasedání 18. června.

Vzpomínka Ptici

Jo, je to klišé, ale Varšava je srdeční záležitost. Už jako malinkatej sem byl s našima na Vinnetouovi poslednim výstřelu. Pro mladší: to je díl, ve kterým náčelníka Apačů a bojovníka za přátelství mezi rudými a bílými zastřelej. No hrůza. Další milník? Táta nás vzal na Hvězdný války. To bylo velký. Pak už to šlo rychle. Projekt 100, Febiofest, průkazka do filmovýho klubu. Pak nějaký to klasický držení se s holkama za ruce nebo když jsme s klukama chodili zkouřený na sobotní odpolední představení pro děti. Zlatý časy. Tak snad se to povede znovu nastartovat. Držím palce.

Kino Varšava chátrá

Pondělí, 17. června 2013, 10:29

Tak kde se posadíme?
Zázemí promítačů

Autoři

Štítky kino, Varšava, Liberec, představení, projekt, peníze, kavárna, kultura, Martina Rosenbergová, Febiofest, film, Star Wars

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Varšava ožije. Zatím aspoň na rok  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.