Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vydatné srážky za pár hodin zvedly hladiny toků. Pršet bude dál

Několikahodinový vytrvalý déšť se začíná projevovat. V ulicích Liberce se zaplnily díry na silnicích i chodnících, hladiny menších potoků stoupají. Nikde na Liberecku zatím v sobotu odpoledne ještě nedosáhly 1. stupně povodňové aktivity. Varování meteorologů stále platí.

Hasiči kvůli vodě zaznamenali první výjezdy už poslední dva květnové dny. „Srážky zatím zvedaly v Libereckém kraji pouze hladiny potoků, někde došlo k ucpání propustků. Nejvíce událostí řešili hasiči ve čtvrtek a pátek v oblasti kolem Hrádku nad Nisou, kde se rozlil Václavický potok,“ uvedla mluvčí Hasičského záchranného sboru Libereckého kraje Zdenka Štrauchová.

Zmíněný Václavický potok dokonce ohrozil i domky, které stojí v dolní části toku. A tak tři jednotky hasičů zajistili potok položením pytlů a vyčistili ucpávající se mostek. V Hrádku nad Nisou také v noci na pátek vyplavila voda sklepy v panelovém domě v ulici Za Tratí.

Hasiči nenechávají nic náhodě a sledují i další vodní toky na Liberecku, třeba Oldřichovský potok nebo tok v Grabštejně.

Potopy na silnicích i chodnících

Na Liberecku na měřících stanicích pečlivě sledují vzrůstající hladiny řek, říček a potoků. Například na Smědé v Předláncích očekávají, že hladiny dosáhne 2. Stupně povodňové aktivity v neděli 2. června ráno. Lužické Nise v Liberci chybělo v sobotu po třetí hodině odpoledne ještě přibližně 10 centimetrů k dosažení hranice 1. stupně povodňové pohotovosti.

Postu vody se ale Liberečané užijí v ulicích. „S autem abych se bála jezdit. Na cestách je tolik děr, že se člověk bojí vjet do kaluže, aby se nepropadl. Až si zničím auto, jsem zvědavá, jestli mi někdo zaplatí škodu,“ zlobí se řidička Radka Kolářová.

Tradiční místem, kde se v Liberci vytváří při déle trvajícím dešti jezero na silnici je třeba Hanychovská ulice, u tramvajové zastávky pod viaduktem.  Cestující čekající na hromadnou dopravu se tak často nevyhnou pořádné sprše. O nic lépe na tom nejsou ani další ulice ve městě.

Počasí už se stalo i terčem pochmurných vtipů a hlášek na sociálních sítích.

Pepíček se ptá tatínka meteorologa: „A tati, vždycky ti ta předpověď vyjde?"
„Předpověď vyjde vždycky, akorát datum někdy nesouhlasí..."

Meteorologům ústavu volá naštvaný muž:
„Vy idioti! Už dva druhý den vynáším ze sklepa v kýblech to vaše polojasno!”

Štítky potok, silnice, Liberecký kraj, Liberec, Hrádek nad Nisou, Hasičský záchranný sbor, Oldřichovský potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vydatné srážky za pár hodin zvedly hladiny toků. Pršet bude dál  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.