Počasí dnes27 °C, zítra25 °C
Středa 26. června 2024  |  Svátek má Adriana
Bez reklam

Liberec upravil spádovou vyhlášku pro základní školy

Liberec upravil spádovou vyhlášku pro základní školy, reaguje tak na aktuální počty dětí. Radnice nově vytvořila školské obvody pro děti z nedalekých Šimonovic a Kryštofova Údolí, kde základní školy nemají a většina dětí míří za vzděláním do Liberce. Pro děti ze Šimonovic je místo na Základní škole Česká a pro školáky z Kryštofova Údolí na Základní škole Ještědská.

Liberec se s obcemi dohodl, že za každého prvňáka zaplatí Liberci 7000 korun, od druhé do deváté třídy pak už budou za každého žáka platit jen symbolickou korunu. "Navržená částka vychází z kalkulace nákladů na vzdělávání v roce 2015, kdy náklady města Liberec na jednoho žáka činily 7795 Kč," doplnil náměstek primátora Ivan Langr (Změna pro Liberec). Zároveň nevyloučil, že město možná i symbolickou korunu nakonec obcím odpustí. Záležet bude na zastupitelstvu.

Z Šimonovic do Liberce dojíždí za základním vzděláním už stovka dětí a do prvních tříd by jich mělo nastoupit dalších 15 a devět z Kryštofova Údolí. "Zkoušíme model řízené regulace. Nabídli jsme oběma obcím po dohodě s nimi školy, které kapacitou i do budoucna vyhovují, čímž chceme eliminovat možné účelové přehlašování dětí, takzvanou spádovou turistiku, tam, kde jsme na samé hranici kapacitních možností. To by primárně ohrožovalo děti z Liberce," řekl Langr.

Změnami podle Langra prošly všechny liberecké obvody, nejsou ale nijak zásadní. "Vyhlášku jsme museli upravit kvůli nerovnoměrnému demografickému vývoji ve městě," řekl Langr. Radnice se rozhodla upravit některé historické přehmaty, aby vyšla vstříc veřejnosti. "Šlo především o přesun původních ulic do přirozeného spádu a nápravu nepřirozeného dělení ulic. Ve všech případech jsme zohledňovali geografické hledisko, absolutní počty dětí v daných oblastech i možnost alternativní dopravy do škol," dodal náměstek. K zápisům do prvních tříd by mělo podle něj přijít 1111 dětí, loni jich bylo zhruba o 80 víc.

Autoři

Štítky Liberec, základní škola, Kryštofovo Údolí, Šimonovice, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberec upravil spádovou vyhlášku pro základní školy  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.