Počasí dnes19 °C, zítra22 °C
Pondělí 20. května 2024  |  Svátek má Zbyšek
Bez reklam

K zápisu do waldorfské třídy v Liberci přišlo 20 dětí

V Liberci se na podzim otevře jako odloučené pracoviště při ZŠ Kaplického základní waldorfská škola, v kraji bude druhá. K zápisu do první třídy přišlo 20 dětí.

"Neznamená to ale, že všechny nastoupí," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec). Některé děti podle něj mohou dostat odklad nebo se jejich rodiče rozhodnou pro jinou školu. Waldorfská škola bude v Liberci vznikat postupně, v září se otevře první třída. Děti se budou učit ve školní budově v Gollově ulici. V Libereckém kraji byla škola tohoto typu dosud jen v Semilech.

K zápisům do základních škol v Liberci mělo v dubnu přijít zhruba 1130 dětí. "Přesný počet neumíme říci, někteří rodiče s dětmi chodí k zápisu na více škol," uvedl Langr. Až v září podle něj bude jasné, kolik dětí skutečně do první třídy nastoupilo. "Celková kapacita je dostatečná, i když lokálně jsou problémy," dodal náměstek.

Loni nebyla jedna městská základní škola, ZŠ Lesní, schopna přijmout všechny děti ze své spádové oblasti, které přišly k zápisu. O jejich výběru tak musel rozhodnout los. Podle Langra to vypadá, že pokud jde o děti z příslušných spádových oblastí, letos se zřejmě nebude muset losovat na žádné škole. Záležet ale bude na počtu odkladů, loni takových případů byla čtvrtina.

ZŠ Lesní má problém s přijetím všech dětí ve své lokalitě kvůli takzvané spádové turistice. Někteří rodiče krátce před zápisem přehlásí bydliště dítěte, aby patřilo pod školu, kam ho chtějí umístit. Bez toho by problém s umístěním v ZŠ Lesní nebyl. "V únoru bylo spádově hlášeno pod ZŠ Lesní 61 dětí, u zápisu už jich bylo o 11 více," řekl Langr. Škola otevře dvě třídy pro zhruba 60 dětí.

Stejný problém se spádovou turistikou je v Liberci ještě u ZŠ Husova. Tam počet dětí, které pod ní spádově patří, stoupl krátce před zápisem ze 42 na 61. Ani tam ale k losování velmi pravděpodobně nebudou muset přistoupit. ZŠ Husova bude podle Langra otevírat dvě třídy pro 58 dětí.

Autoři

Štítky Liberec, Ivan Langr, Liberecký kraj, Semily

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

K zápisu do waldorfské třídy v Liberci přišlo 20 dětí  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.