Počasí dnes22 °C, zítra23 °C
Pondělí 29. dubna 2024  |  Svátek má Robert
Bez reklam

Na podporu vzdělávání dětí půjdou v Liberci desítky milionů korun

Na podporu vzdělávání dětí v Liberci, zejména ze sociálně vyloučených lokalit, je zaměřený tříletý projekt za 27,8 milionu korun. Zapojí se do něj všechny městské základní školy, speciální školy zřizované krajem i křesťanská základní škola.

Dotace podle něj pomůže školám při zavádění takzvaného společného vzdělávání, které je ze zákona povinné od září minulého roku. "Společné vzdělávání chápu jako stejnou příležitost pro všechny děti, jimž zajistíme spravedlivý start do života," uvedl náměstek primátora pro školství Ivan Langr (Změna pro Liberec).

Většina nákladů projektu Férová škola se bude platit z evropské dotace, podíl radnice bude 1,4 milionu. Projekt je v praktické části zaměřený na doučování žáků, podporu školních klubů či kroužků či kariérní poradenství, které by dětem mělo pomoci při výběru střední školy či učiliště. Součástí projektu budou také workshopy pro rodiče žáků ze sociálně vyloučených lokalit nebo informační a osvětové kampaně.

"Jednotlivé aktivity umožní školám mezi sebou sdílet jak jednotlivé odborné pracovníky, koordinovat některé činnosti, ale zároveň vzájemně přenášet dobrou praxi," uvedl náměstek. Podstatné je podle něj pracovat nejen s žáky, ale také s jejich rodiči. "Jsou další cílovou skupinou a v řadě případů se staví ke vzdělávání svých dětí netečně," dodal Langr.

Do projektu se kromě základních škol zapojí spolek Educa Quality, Člověk v tísni a dvě příspěvkové organizace města - Dům dětí a mládeže větrník a také Komunitní středisko Kontakt.

Férová škola podle Langra metodicky navazuje na jiný tříletý projekt města za téměř 29 milionů korun, u kterého je také většina nákladů hrazena z dotace. Město ho zahájilo loni. Zaměřený je na předškolní vzdělávání dětí ze sociálně slabých rodin, které nedávají jejich rodiče do školky. Město si od toho slibuje, že děti, které se do projektu zapojí, nebudou mít problémy s adaptací při nástupu na základní školu.

Autoři | Foto Jan Luxík

Štítky projekt, Liberec, základní škola, Ivan Langr, Člověk v tísni

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na podporu vzdělávání dětí půjdou v Liberci desítky milionů korun  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.