Počasí dnes17 °C, zítra20 °C
Pátek 3. května 2024  |  Svátek má Alexej
Bez reklam

Letní dětská univerzita letos po sedmi úspěšných ročnících nebude. Nejsou na ni peníze

I když je opět velký zájem, oblíbená Letní dětská univerzita letos neproběhne. Proč? Pořadatel akce, Technická univerzita, na ní nemá dostatek peněz. Dětská univerzita byla dříve financována z evropských peněz, ty se ale sehnat nepodařilo, v posledních dvou letech tak projekt fungoval pouze díky podpoře Libereckého kraje a samotných rodičů.

„Měl jsem kolem stovky dotazů na letní kurzy, bohužel jsem musel letos rodiče i děti zklamat," řekl vedoucí projektu Miloš Hernych.

Proběhne tak pouze Dětská univerzita na začátku školního roku. Tu zafinancuje Liberecký kraj. Na letní verzi ale peníze nezbývají a podle Hernycha není možné, aby celou akci hradili rodiče.

Desítky tisíc na dítě

„Dvoutýdenní pobytový tábor může v některých případech specializovaných kurzů přijít v nákladech až na desítky tisíc korun na dítě. I náklady na týdenní příměstské kurzy jdou do tisíců. Bez dotace si to většina rodičů nemůže dovolit,“ vysvětlil.

Letní dětská univerzita navázala na projekt Otevřená univerzita. Škola na letní program získala celkem 26 milionů korun. „Díky tomu byly tábory pro účastníky zdarma včetně ubytování na vysokoškolských kolejích, stravy v menze a pomůcek pro badatelskou činnost,“ řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Děti absolvovaly vzdělávací program v laboratořích, který byl po odevzdání závěrečné práce završen slavnostní promocí. V létě ale zbyl čas i na zábavu, sport a výlety do okolí či bojovou hru. „Zájem byl vždy větší, než mohla univerzita uspokojit,“ dodala mluvčí.

Přes 11 tisíc dětí

Programy jako Otevřená univerzita, Startech-začni s technikou i Letní dětská univerzita se zaměřovaly na propagaci technických a přírodovědných oborů. Od roku 2009 jimi prošlo přes 11 tisíc dětí.

V novém programovacím období se podle Hernycha zatím nepodařilo liberecké univerzitě na pokračování projektu získat evropské dotace. „Přednost dostávají krátkodobé a levnější projekty, před systematickou dlouhodobou prací s dětmi, která je dražší. Vzdát se ale nechceme a hledáme pořád cestu, jak dotace získat," dodal.

Autoři | Foto TUL

Štítky Letní dětská univerzita, Technická univerzita, univerzita, peníze, projekt, Liberecký kraj

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Letní dětská univerzita letos po sedmi úspěšných ročnících nebude. Nejsou na ni peníze  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.