Počasí dnes18 °C, zítra20 °C
Neděle 12. května 2024  |  Svátek má Pankrác
Bez reklam

Nová ředitelka sloučené školy v Turnově její rozdělení neplánuje. Situaci chce uklidnit

Nová ředitelka sloučené Obchodní akademie, Hotelové školy a Střední odborné školy v Turnově Eva Antošová její opětovné rozdělení neplánuje. Doplatila by na to podle ní hlavně odborná škola. Je potřeba školu stabilizovat a tohle by tomu nepomohlo.

Kvůli údajným sporům s ředitelkou podalo na konci školního roku a o prázdninách výpověď 12 lidí, všechny se je ale podařilo nahradit kvalifikovanými lidmi. Školní rok tak může podle ředitelky bez problému začít.

Škola vznikla v roce 2009 sloučením dvou rozdílných vzdělávacích subjektů, dnes má 80 zaměstnanců a zhruba 550 studentů. Působí na dvou místech vzdálených od sebe asi dva kilometry - v bývalých kasárnách ve Zborovské ulici měla dříve sídlo obchodní akademie a hotelová škola a v Alešově ulici bylo učiliště.

Škola nikdy ve skutečnosti nefungovala jako jeden subjekt, stále je vnitřně rozdělena na dvě znesvářené skupiny.

Situace se vyhrotila po sestěhování školy do Alešovy ulice v roce 2015. Ke zklidnění nevedl ani návrat do Zborovské a odvolání předchozí ředitelky Mileny Lednejové, která se kvůli tomu s krajem soudí.

Antošová věří, že s obměnou části pedagogického sboru i nepedagogických pracovníků se situace ve škole zklidní, i když to zřejmě nebude hned. „Do Zborovské se od září přesunou všechny třídy hotelnictví jedna až čtyři, budou tam všechny třídy obchodní akademie a také cestovní ruch," uvedla ředitelka Eva Antošová.

Ostatní obory včetně učňovských zůstanou v budově v Alešově ulici. Ředitelka by tam v budoucnu ráda přesunula i některé dílny pro praktické vyučování a volné prostory nabídla k využití městu. Škole chtějí pomoci i její bývalí absolventi, zakládají spolek a plánují akce, které jí mají vrátit ztracenou prestiž.

V plánu má Antošová v Alešově ulici otevřít také nové obory, které by pomohly budovu zaplnit. Ráda by nabídla dvouletý nástavbový obor podnikání, který by absolventům učňovských oborů umožnil dodělat si maturitu. „Jak jsme si dělali průzkum, tak v letošním roce zhruba 80 procent našich absolventů pokračuje v nástavbovém studiu, ale buď v Liberci nebo Hradci Králové, tady ta možnost není," řekla.

Na krajském úřadu ale pro záměr podporu nezískala. Škola chce ale nabídnou také nový obor reprodukční grafik, který v kraji zatím chybí. Ten by podle Antošové podporu získal, potrvá ale dva roky, než bude možné třídu otevřít.

Autoři | Foto Obchodní akademie, Hotelová škola a Střední odborná škola v Turnově

Štítky Turnov, obchodní akademie, Eva Antošová

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Nová ředitelka sloučené školy v Turnově její rozdělení neplánuje. Situaci chce uklidnit  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.