Počasí dnes12 °C, zítra10 °C
Sobota 28. září 2024  |  Svátek má Václav
Bez reklam

Liberecká univerzita za třináct milionů zatepluje fasádu a střechu kolejí ve Vesci

Technická univerzita v Liberci zatepluje před zahájením nového akademického roku fasádu a střechu kolejí v liberecké čtvrti Vesec včetně průmyslové části. Úpravy kolejí přijdou na 12,9 milionu korun bez DPH, 40 procent nákladů zaplatí ministerstvo životního prostředí.

Na kolejích ve Vesci má univerzita k dispozici 354 lůžek, navzdory úpravám tam může studenty ubytovat, pracuje se zvenčí budovy.

Hlavní ubytovací kapacity má liberecká univerzita v Harcově, v šesti tamních pavilonech je k dispozici 3084 lůžek. Studenti platí za lůžko a den 90 korun. Ubytování může v Liberci získat prakticky každý student, který o něj požádá.

Areál postavený v 80. letech minulého století byl před několika lety nákladně modernizován v souvislosti s lyžařským šampionátem, který se v Liberci uskutečnil v roce 2009. Díky tomu nabízí moderní ubytování hotelového typu.

V minulých letech se harcovské koleje opakovaně umístily na předních místech v hlasování o Nejlepší vysokoškolskou kolej. I na Harcově budou ale podle Kočárkové v příštích letech úpravy pokračovat. „Letos se dokončí projektová dokumentace na zateplení a rekonstrukci střechy na bloku E a na zateplení bloku D kolejí, připravujeme rovněž rekonstrukci lávky u kolejí," řekla mluvčí univerzity Jaroslava Kočárková.

Pravidelně se podle ní investuje i do modernizace vybavení kolejí, financovat to pomáhají příjmy z hotelového ubytování nejen na kolejích, které letos stouply o 12 procent. O 15 procent stoupl zájem o ubytování v Unihotelu liberecké techniky.

Lůžková kapacita kolejí liberecké univerzity se dlouhodobě nemění, zvyšuje se ale podle Kočárkové počet lůžek určených pro hotelové ubytování. „Rovněž umožňujeme ubytování studentů v jednolůžkových pokojích," doplnila Kočárková.

Roste podle ní zájem studentů i o ubytování o letních prázdninách, zatímco v minulých letech pro ně byl vždy vyčleněn jeden blok harcovských kolejí, letos už byly k dispozici dva. Liberecké vysokoškolské koleje také už několik let umožňují párové ubytování. „Studenti ho hojně využívají," dodala mluvčí univerzity.

Autoři | Foto TUL

Štítky TUL, Vesec, univerzita, střecha, Technická univerzita v Liberci, Liberec, fasáda

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecká univerzita za třináct milionů zatepluje fasádu a střechu kolejí ve Vesci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.