Počasí dnes20 °C, zítra20 °C
Sobota 21. září 2024  |  Svátek má Matouš
Bez reklam

Na stipendia přispěje Libereckému kraji třetí firma - Silnice LK

Po Preciose a ZOD Brniště vstoupil dnes do stipendijního programu Libereckého kraje třetí zaměstnavatel - Silnice LK. Firma, která zajišťuje zimní a letní údržbu krajských silnic, bude finančně podporovat učně v novém tříletém oboru Strojník silničních strojů. Pokud bude obor zcela naplněný, mělo by to firmu ročně stát zhruba 150.000 korun a stejnou částku zaplatí kraj.

Stipendijní program zřídil Liberecký kraj od školního roku 2010/2011. Od té doby na stipendiích vyplatil přes devět milionů korun. Díky stipendiím se podařilo zachránit takové obory jako výrobce a zušlechťovatel skla, řezník-uzenář nebo jemný mechanik.

Naopak u některých oborů jako zedník a malíř-lakýrník ani finanční motivace nefunguje. „Obor slévač musel být dokonce z programu vyřazen, protože se ho několik let nepodařilo otevřít, a byl i vymazán z rejstříku," řekl vedoucí krajského odboru školství Leoš Křeček.

Střední škola strojní, stavební a dopravní v Liberci nabízí 18 oborů, včetně zmíněného oboru Strojník silničních strojů. „Je to nový obor jak pro naši školu, tak pro celý region, zaměřený je strojně i stavebně," řekl ředitel školy Jan Samšiňák.

Do prvního ročníku nastoupí příští pondělí pět studentů, kteří budou ve víceoborové třídě. Dohromady je z oborů na liberecké škole nyní podporováno stipendii osm. Spolupráci s firmou Silnice LK Samšiňák uvítal. Zájem firem o spolupráci se školou podle něj v posledních letech výrazně roste v souvislosti s tím, že na trhu chybí kvalifikovaní pracovníci.

To byla i motivace firmy Silnice LK. „Navázání spolupráce přímo se školou je pro nás dobrou příležitostí, jak oslovit budoucí zaměstnance už na střední škole. Důležité je pro nás, aby byla výuka vhodně provázaná s praktickým výcvikem studentů," řekl předseda představenstva společnosti Petr Šén.

Už ve druhém ročníku by měli podle něj studenti docházet do dílny podniku a postupně se zapojovat i do práce na stavbách. I po skončení studia jim podle něj má firma co nabídnout - dobré platové ohodnocení a nejrůznější benefity.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky Liberecký kraj, Silnice LK, stipendia, Silnice LK a.s., Preciosa, ZOD Brniště, Liberec

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na stipendia přispěje Libereckému kraji třetí firma - Silnice LK  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.