Andaluské gaspacho, valencijská paella nebo pomeranč s olivovým olejem. Střední odborná škola v Liberci si připravila Den španělské kuchyně a rozhodně bylo co ochutnávat. A ochutnávat nakonec dorazila i osoba nejpovolanější – španělský velvyslanec v Česku Pedro Calvo-Sotelo Ibaňéz-Martín.
„Cílem projektu je představit žákům a studentům českých škol španělskou gastronomii, ale také Španělsko jako zemi s bohatou historií, kulturními tradicemi a zajímavými místy pro cestovní ruch, zemi, s níž pojí Českou republiku nejrůznější vzájemné vazby,“ řekla mluvčí krajského úřadu Markéta Žitná.
Na liberecké škole se do příprav zapojilo několik oborů. „Pokrmy připravili pracovníci školní kuchyně s pomocí žáků kuchařského oboru na odborném výcviku a pod dohledem šéfkuchaře španělské ambasády,“ doplnila mluvčí.
V prostoru jídelny proběhla prezentace Španělska v nejrůznějších podobách. Žáci obchodní a praktické školy představili španělskou gastronomii, žáci oboru provozní služby zhotovili prezentační koláž a švadleny ušily tradiční oděv. Květinová aranžmá ve španělských barvách vznikla pod rukama zahradníků, výstavku typických španělských předmětů naaranžoval internát. Nechyběla ani výstavka potravin, které se ze Španělska dovážejí a jsou běžně k dostání na tuzemském trhu.
„Akce byla z hlediska programu i kvality výrobků připravena na vysoké úrovni, což ocenil i pan velvyslanec. Je vidět, že se učitelé odborného výcviku dětem opravdu věnují a výsledky práce o tom vypovídají,“ řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.
Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.