Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Z bývalých kolejí laboratoře, z dílen knihovna. Univerzita přestavuje

Technická univerzita v Liberci chce bývalé koleje v Třebízského ulici přestavět na laboratoře. Na projekt zhruba za 70 milionů korun získala asi polovinu z Operačního programu Výzkum a vývoj pro vzdělávání. Práce by měly začít v nejbližších týdnech.

Ještě letos by měla začít také přestavba bývalých dílen v sousedství rektorátu na knihovnu. I na ni získala univerzita dotaci. Obě stavby mají být hotovy příští rok.

Budova bývalých kolejí v Třebízského ulici byla postavena v letech 1953 až 1955 ve stylu socialistického realismu podle projektu Eduarda Adamíry a Augustina Šimůnka z libereckého Stavoprojektu. Nad vchodem ji zdobí budovatelská mozaika, o jejímž osudu není ještě rozhodnuto.

Jde o jednu ze dvou venkovních mozaik v Liberci. Druhá zdobí vstup do secesního hotelu Praha v centru města. Projekt podle Brzeziny nepočítá s tím, že by nad vchodem do budovy v Třebízského zůstala zachována.

Přestavba kolejí zdaleka není jediným stavebním projektem univerzity. V posledních letech škola do modernizace a rozvoje areálu investovala téměř 1,5 miliardy korun, velkou část získala z evropských fondů.

Největším projektem byla výstavba Ústavu pro nanomateriály, pokročilé technologie a inovace téměř za 800 milionů korun. Studentské náměstí pak uzavřela nová budova G s aulou a prostory pro výuku za 400 milionů korun.

Desítky milionů korun investovala škola i do modernizace starších budov. I v dalších letech počítá škola s modernizací zejména v areálu vysokoškolských kolejí na Harcově. Samotné koleje prošly nákladnou modernizací v souvislosti s lyžařským šampionátem v roce 2009, obnovu ale potřebují i tamní tělocvičny.

„Už letos jsme chtěli začít s rekonstrukcí pláště těch tělocvičen, ale v příštím roce se v Liberci uskuteční letní olympiáda mládeže a kraj je na ně bude potřebovat, proto jsme práce odložili a uskuteční se až po hrách," řekl rektor Miroslav Brzezina. Počítá se podle něj nejen s rekonstrukcí pláště, ale s kompletní obnovou obou tělocvičen.

Autoři | Foto

Štítky TUL, Technická univerzita, univerzita, Liberec, projekt, Technická univerzita v Liberci, rekonstrukce, Miroslav Brzezina, Stavoprojekt, Praha, Letní olympijské hry, laboratoř

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Z bývalých kolejí laboratoře, z dílen knihovna. Univerzita přestavuje  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.