Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Vývoj formule studentů liberecké univerzity podpořil kraj 200 tisíci

Rada Libereckého kraje podpořila studenty Technické univerzity v Liberci při vývoji závodního monopostu včetně jeho komponentů v rámci mezinárodního projektu Formula Student, a to částkou 200 tisíc.

„Technické vzdělávání a rozvoj tvořivosti do našeho regionu patří. Je tedy logické, že kraj podporuje podobné projekty,“ uvedl náměstek hejtmana Petr Tulpa a zmínil dále nutnost překonat most mezi akademickou půdou a praxí samotných studentů.

Projekt Studentské formule tkví v myšlence postavit studenty technických, ekonomických a dalších příbuzných oborů před výzvu navrhnout, vyrobit a prezentovat konkurenceschopný závodní stroj, jenž se utká na dvou závodech – v italském Varanu na okruhu Riccarda Palettiho a na autodromu v Mostě – s univerzitními týmy z celého světa. Primárním cílem ovšem není ani tak závodění samotné, jako spíše vzdělávací pozadí celého projektu – návrh, konstrukce, výroba, shánění sponzorů, prezentace, virtuální prodej na závodech – to vše si zařizují sami studenti.

Jedná se o nesmírně komplexní projekt, který spoléhá na práci celého týmu napříč studijními obory a který je realizován ve volném čase studentů a bez jakéhokoliv osobního ohodnocení. Současně se student přirozenou a nenásilnou cestou dostává do praxe a zároveň tvoří zcela konkrétní hodnotu. Není výjimkou, že čistě v reakci na pobídku ke sponzoringu byla studentům nabídnuta místa v dané firmě.

„Studentská formule se tak zařadí po bok dalších projektů podporovaných Libereckým krajem na univerzitní půdě, mezi které patří například projekt Dětské univerzity zaměřené na rozvoj technického a přírodovědného zaměření pro žáky základních a středních škol či Cena hejtmana Libereckého kraje oceňující nejlepší studenty,“ vypočetl podporované projekty radní Tulpa.

Závody studentských formulí mají tradici v USA od 80. let, v Evropě se konají od roku 1998. Po celém světě pracuje na své formuli asi 500 univerzitních týmů. V republice jsou liberečtí strojaři zhruba šestí, kdo ji postavil. Z českých týmů dosahují největších úspěchů studenti pražské ČVUT. Liberečtí studenti si loni předsevzali se svou "Eliškou" především nasbírat zkušenosti. Na práci na monopostu se vystřídala zhruba padesátka lidí. Příprava návrhu a montáž jim zabrala asi dva roky.

Tisková zpráva

Štítky Formule, TUL, Technická univerzita, Liberec, Liberecký kraj, Formule 1, projekt, Formula Student, Technická univerzita v Liberci, Petr Tulpa, Most, České vysoké učení technické v Praze, USA, Evropa

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Vývoj formule studentů liberecké univerzity podpořil kraj 200 tisíci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.