Počasí dnes3 °C, zítra5 °C
Sobota 20. dubna 2024  |  Svátek má Marcela
Bez reklam

Školáci z Ruprechtic budou muset do azylu. Škola se až do ledna bude opravovat

Liberec musel na poslední chvíli řešit, kam od září umístí 360 žáků ze základní školy nám. Míru. Chystá se její rekonstrukce bezmála za 64 milionů korun a město počítalo s tím, že stavbaři budou na opravě školy v Ruprechticích pracovat za provozu. Riziko zranění po dobu oprav by ale bylo velké. Zpět do své školy by se tak děti měly vrátit v únoru příštího roku.

Děti od první do třetí třídy budou od září chodit do nedaleké ZŠ Vrchlického, starší budou půl roku dojíždět do areálu Technické univerzity u Husovy ulice. „Hrozilo vážné riziko, že prostory vůbec neseženeme, protože v Liberci na našich školách zkrátka nejsou vůbec a na krajských jich bylo také velmi málo," uvedl náměstek primátora Ivan Langr.

Vstříc jim vyšla univerzita a bylo podle něj štěstí, že ji město oslovilo v době, kdy ještě nejsou hotové rozvrhy pro příští semestr. „Kdybychom přišli o měsíc později, tak už nemáme šanci," dodal.

Na univerzitu bude dojíždět kolem 220 dětí z osmi tříd, radnice tam bude vypravovat školní autobus.

Podle Langra ještě před 14 dny netušili, že náhradní prostory budou potřeba. V projektu se počítalo s tím, že vnitřní úpravy, jež by omezovaly výuku, se stihnou o letních prázdninách.

Další práce se měly dělat za běžného provozu školy. „Bezpečnost práce jako státní úřad ale rozhodl, že tam děti nepustí po dobu, kdy se bude dělat střecha, protože hrozí zvýšené riziko úrazu," uvedl náměstek.

Rekonstrukce vnitřních prostor obou budov školy, oken, dveří, fasády i střechy je plánovaná na 50 týdnů, práce začnou nejspíš 9. července. „Od stavební firmy máme slíbeno, že hlavní budova bude hotová do ledna, tím pádem by všechny děti mohly být zpátky od února," řekl Langr.

Hlavní budova je podle něj schopna dočasně pojmout všech 14 tříd školy i stravovnu. Většinu nákladů na rekonstrukci školy ZŠ nám. Míru zaplatí město z evropských dotací, získalo pro ni dvě dotace z operačního programu pro životní prostředí a jednu z Integrovaného regionálního operačního programu. Kvůli stěhování vybavení a přípravným pracím už děti do školy nechodí, prázdniny jim začaly o tři týdny dříve.

Autoři | Foto

Štítky Ruprechtice, škola, náměstí Míru, Liberec, stěhování, Ivan Langr

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Školáci z Ruprechtic budou muset do azylu. Škola se až do ledna bude opravovat  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.