Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Dusno v Křižanech. Kvůli nové ředitelce končí všichni učitelé, odchází i děti

Rozporuplné bylo předávání vysvědčení v základní škole v Křižanech na Liberecku. Školu se 105 dětmi se kvůli jmenování nové ředitelky chystá opustit celý učitelský sbor. Všichni podali výpověď, řekla končící ředitelka Naděžda Urbanová. Ze školy podle ní odejde také minimálně 20 dětí, které rodiče přehlásili na jinou školu.

Obec podle starosty Václava Honsejka shání nové učitele, aby nebyl začátek příštího školního roku ohrožen. „Dva už mám, nová ředitelka je také, takže mi chybí šest učitelů z devíti," řekl.

O pomoc chce starosta požádat i Liberecký kraj. Obec vypsala konkurz na místo ředitelky, protože té současné vypršel šestiletý mandát. Urbanová se do výběrového řízení nepřihlásila. „Už jsem nechtěla dělat ředitele, jen učit," řekla. Pod jmenovanou ředitelkou ale na škole nezůstane ani ona.

Z konkurzu vyšla jako vítězka Jitka Šťastná, která dosud na škole nepůsobila. Proti jejímu jmenování se postavil nejen učitelský sbor, ale i rodiče, kteří sepsali petici. „Podpisů bylo asi 130, z toho tři čtvrtiny byli rodiče," uvedla Urbanová.

Hlavním důvodem pro odmítání nové ředitelky je podle ní způsob, jak jedná s lidmi. Starosta na jmenování nové ředitelky trvá.

„Nemáme na základě čeho novou ředitelku odvolat. Je to rozhodnutí rady a nebyly předloženy žádné relevantní důkazy, abychom to udělali," uvedl Honsejk.

Zástupci petice argumentovali například zprávou školní inspekce z doby pětiletého působení Šťastné ve škole v Bílém Potoce. „Po důkladném přečtení dvou inspekčních zpráv jsem neshledal zásadní problémy za působení paní Šťastné ve škole v Bílém Potoce," uvedl starosta pro měsíčník obce.

Škola je spádovou pro Křižany, Žibřidice a Zdislavu, od šestého ročníku přicházejí také žáci z Dubnice. Výpovědní lhůta vyprší učitelům na konci srpna. „Řekl jsem jim, že pokud si to rozmyslí, tak budu rád a zpětvzetí výpovědi přijmeme," dodal Honsejk.

Problémy při změně ředitele školy musela letos v Libereckém kraji řešit i Všeň v Českém ráji. S odchodem Milana Frice na konci ledna nesouhlasili učitelé ani někteří rodiče. Na jeho podporu vznikla petice, kterou podepsalo na internetu přes 450 lidí, a učitelé hrozili, že ve škole skončí. Obci se ale podařilo situaci vyřešit, učitelé i přes Fricův odchod zůstali.

Autoři | Foto ZŠ Křižany

Štítky Křižany, škola, ředitelka, Liberecký kraj, petice, Bílý Potok

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Dusno v Křižanech. Kvůli nové ředitelce končí všichni učitelé, odchází i děti  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.