Počasí dnes6 °C, zítra4 °C
Čtvrtek 18. dubna 2024  |  Svátek má Valérie
Bez reklam

Rodiče by měli brát učitele jako autoritu, vyzývá ministr školství Robert Plaga

Rodiče by měli brát učitele svých dětí jako autoritu, děti to od nich mohou přebrat, řekl při zahájení školního roku ministr školství Robert Plaga (ANO). Je podle něj nutné zvýšit prestiž kantorů. „Ve školství to chybí," uvedl. Dodal, že do roku 2021 by se měly platy pedagogů průměrně dostat na 45 tisíc korun.

Dětem popřál, aby je vyučování bavilo a hodně se toho dozvěděly. Ministr apeloval na rodiče, aby pomohli zvýšit prestiž učitelského povolání. „Je to přes uznání učitele jako autority. Můžete to přenést i na děti. Ve školství to chybí," řekl Plaga.

Podle Plagy je nejviditelnější změnou letošního roku zmírnění tzv. pamlskové vyhlášky. Jsem přesvědčen, že jsme ve spolupráci s ministerstvem zdravotnictví udělali dobrý krok k uvedení situace do normálu, protože represivní pamlsková vyhláška nefungovala. Končily bufety a děti si stejně kupovaly ještě horší potraviny mimi školu," uvedl Plaga.

Učitelům stouply platy, podle ministra to přitáhne další zájemce

Je také rád, že se podařilo vyjednat od příštího roku zvýšení platů učitelů o 15 procent. „Deset procent je do tarifní složky, aby to učitelé viděli hned, pět procent je do netarifní složky pro ředitele, kteří potřebují manévrovací prostor pro ocenění kvalitních pedagogů a pro motivaci," řekl Plaga.

Ministr si myslí, že to zvýší zájem o učitelské povolání. „Přivede to více absolventů do praxe. Číslo z roku 2015 ukázalo, že pouze jeden ze dvou absolventů pedagogických fakult nastoupil ve školství. A v prvních dvou letech byla ještě velká 'úmrtnost'. Platy jsou v tomto klíčové. Přes peníze chceme vrátit atraktivitu tomuto povolání a musí se mu vrátit také celospolečenská prestiž," uvedl Plaga.

Moderní dějiny do popředí

Podle něj je dále potřeba zahájit a zrychlit práce na revizi rámcových vzdělávacích programů. „Musíme se dostat k provzdušnění látky, aby se učily moderní dějiny a nevraceli jsme se do hluboké minulosti. Skladba by měla odpovídat tomu, co vyžaduje moderní doba," dodal ministr.

Autoři

Štítky Robert Plaga, ministr školství, školství, vzdělání, učitel, autorita, ANO 2011

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Rodiče by měli brát učitele jako autoritu, vyzývá ministr školství Robert Plaga  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.