Počasí dnes11 °C, zítra14 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

100 let výchovy ke svobodě. Waldorfské vzdělávání slaví narozeniny v Liberci

Liberecká Kavárna Pošta až do 3. února hostí putovní výstavu ke 100 letům od založení první waldorfské školy ve Stuttgartu. Výstava provede životem ve waldorfských školách tak, jak ho zachytili žáci základních i středních waldorfských škol, které v ČR jsou. Jedná se především o fotografie z výuky, epochové sešity, které nahrazují učebnice, a také originální výrobky žáků z přírodních materiálů. Ke zhlédnutí budou i obrazy, herbáře, boty, betlémy a mnoho dalšího.

Liberec má v současnosti dvě waldorfské třídy a v září 2019 bude otevírat v pořadí již třetí třídu prvňáčků.

Kromě Kavárny Pošta bude výstava k vidění v sídle Krajského úřadu LK, v budově Nového magistrátu a v Krajské vědecké knihovně v Liberci. Po dobu výstavních dnů je v Kavárně Pošta připraven doprovodný program pro děti i jejich rodiče.

Putovní výstava ke 100. výročí od založení první waldorfské školy ve Stuttgartu se koná pod záštitou Asociace waldorfských škol ČR, náměstka hejtmana Libereckého kraje Petra Tulpy aměsta Liberce.

Waldorfská škola

Výuka ve waldorfských školách je uzpůsobena tomu, aby harmonicky naplňovala potřeby dětí daného věku. Vychází z poznání o člověku zprostředkovaného zakladatelem waldorfských škol Rudolfem Steinerem. „V praxi to znamená, že děti jsou ve škole šťastné, těší se do ní a jsou naplněny hloubkou a vážností, ale také očekáváním, co nového se dnes zase dozvědí a zažijí,“ říká třídní učitelka druhé waldorfské třídy v Liberci Tereza Hrůzová.

Výuka na waldorfských školách je nesena od prvních dnů uměním, neboť to člověka oslovuje do hloubky a celostně. Poznatky i dovednosti zůstávají v dětech intenzivněji a dlouhodoběji uloženy, než je tomu u jednostranně intelektového vzdělávání. Děti se učí být tvořivé, aktivní, manuálně zručné a zároveň přemýšlivé a sociální. „V první třídě ZŠ upletou děti vlněné zvířátko, ve druhé obal na flétnu a uháčkují hakisak, ve třetí uháčkují kabelku i čepičku, ve čtvrté vyšijí křížkovým stehem obrázek, v páté vymodelujíbustu, v šesté ušijí boty a vyřežou ze dřeva lžičku, v sedmé vytepají z mědi šperk i mističku,“ říká Tereza Hrůzová.

Od prvních dnů školy se rozvíjí cit pro hudbu, barvu, krásu českého, anglického i německého jazyka, pro řád a přesnost matematiky a také pro vnímání proměn života v přírodě během roku. Liberecké waldorfské třídy při ZŠ Kaplického pořádají 13. února den otevřených dveří.Koná se na ZŠ Gollova (Perštýn) od 17.00 hodin.

Tisková zpráva

Štítky Waldorfské vzdělávání, Liberec, výročí, Česko, Stuttgart, Rudolf Steiner, Liberecký kraj

100 let výchovy ke svobodě. Waldorfské vzdělávání slaví narozeniny v Liberci  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.