Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Večer bahno, ráno omrzlé spacáky. Takové jsou kurzy přežití záchranářů z libereckých Kateřinek

Že na budoucí hasiče, policisty a záchranáře čeká v povolání tvrdá dřina, o tom není pochyb. A tak se budoucí profesionálové ze Střední školy Kateřinky – Liberec jezdí do Lotyšska učit, jak přežít v drsných přírodních podmínkách a jak tam pomáhat ochraně osob. Po cestě lotyšskými lesy si musí sami poradit se stavbou přístřešků, ale i s tím, jak a z čeho rozdělat oheň. Že jdou večer spát v bahnitém terénu, ale ráno se probudí s omrzlými spacáky, už asi nikoho nepřekvapí.

„Je to tvrdá příprava na budoucí povolání. Zimní příroda v Lotyšsku nenabízí zrovna přátelské prostředí. Je tam hodně vlhko, mráz se střídá s deštěm. Člověk by skoro řekl, že by do takového počasí psa nevyhnal. No a my jsme tam přitom poslali naše žáky z oboru záchranářství. Během dvou týdnů se deset stážistů muselo poprat s rozděláváním ohně, zbudováním přístřešku a pochodem v terénu, kde také nocovali a vařili si,“ říká Václav Tichý, ředitel Střední školy Kateřinky – Liberec.

Během cesty lotyšským lesem museli žáci sami rozhodovat o trase, ale třeba i o množství zásoby potravin, které pak sami s veškerým náčiním nesli. Důvodem, proč škola posílá žáky do zahraničí, je podle ředitele Tichého zejména odlišnost praxí a jejich extrémní náročnost. „Kromě přírodních podmínek či absolutní odpovědnosti za vlastní konání jde též o nutnost využít angličtinu. Stáže jsou zajímavé také tím, že se odehrávají ve zcela jiném charakteru krajiny než tady u nás,“ dodává.

A jak sám přiznává, nebýt programu Erasmus+, kdy celý projekt financuje Evropská unie, tak by se jeho žáci nikam nepodívali. Stáže jsou totiž dost nákladné: „Už samotná cesta vyjde na několik tisíc. Pak se ještě musí připočítat potraviny, jídlo pro žáky a celé materiální zabezpečení. U jednoho stážisty činí rozpočet přes tisíc euro. Pro školu by bylo nemyslitelné něco takového financovat. A to platí i pro samotné účastníky.“ 

Škola chystá i dlouhodobé stáže pro učně

Kromě záchranářů pojedou do Lotyšska v tomto školním roce ještě žáci učebních oborů. Půjde o aranžéry, truhláře a čalouníky. Pro příští rok ale škola plánuje novinku. Právě pro učně chce získat podporu stáží ErasmusPro. „Jedná se o tříměsíční praxe přímo v lotyšských firmách. Uvidíme, zda nám bude projekt schválen, ale moc bychom o to stáli. Samozřejmě platí, že jsme v budoucím projektu nezapomněli ani na záchranáře. Výsledky hodnocení se dozvíme na konci května,“ uzavírá Tichý.

Tisková zpráva | Foto Střední škola Kateřinky

Štítky Kateřinky, škola, kurz přežití, Lotyšsko, Liberec, Václav Tichý, jídlo, projekt, Evropská unie

Večer bahno, ráno omrzlé spacáky. Takové jsou kurzy přežití záchranářů z libereckých Kateřinek  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.