Počasí dnes4 °C, zítra3 °C
Pátek 19. dubna 2024  |  Svátek má Rostislav
Bez reklam

Liberecký kraj podpoří stipendii další obory, podmínky zpřísní

Liberecký kraj podpoří od příštího školního roku 2020/2021 stipendii další obory. Rozhodli o tom krajští zastupitelé. Celkem bude kraj podporovat studenty ve 27 učňovských a maturitních oborech, zejména řemeslných, což je o devět více než v tomto školním roce. Kraj také sjednotí a zvýší motivační stipendium, více dostanou studenti také za prospěch. Podmínky pro poskytnutí stipendia se ale zpřísní, řekl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa (Starostové pro Liberecký kraj), který materiál do zastupitelstva předkládal.

Stipendia zavedl Liberecký kraj v roce 2010 pro studenty oborů zejména ze strojírenství nebo stavebnictví, podporuje i budoucí skláře nebo optiky, ale také třeba budoucí farmáře nebo sklářské technology. Nově se podle Tulpy kraj rozhodl do programu zařadit řemesla jako krejčí, zahradník, ale i zlatník nebo klenotník, karosář, lesní mechanizátor nebo pekař. Cílem je podle Tulpy, zatraktivnit obory, které se dlouhodobě nedaří naplnit a jejichž absolventi na trhu práce chybí. Kraj chce také motivovat mladé lidi, aby zůstávali na školách v kraji a neopouštěli ho.

Docházka bez absencí

„Zvýšili jsme částky stipendií, sjednotili jsme je, aby v prvních a druhých ročnících měli studenti větší motivaci, aby studovali a nechodili za školu. Sjednotili jsme podporu jak u učňovských, tak u maturitních oborů," doplnil Tulpa. Zatím ještě v letošním roce dostávají studenti prvních ročníků 250 korun, ve druhém 300 a ve třetím, případně čtvrtém ročníku 500 korun měsíčně. Nově se stipendium sjednotí na 500 korunách. Podmínkou pro přiznání motivačního stipendia je docházka bez absencí.

Prospěchové stipendium, které se zatím vyplácí v jednotné výši 1000 korun za pololetí, bude nově odstupňované a v každém dalším ročníku bude o 1000 korun vyšší. Zpřísnily se ale podmínky pro jeho přiznání. „Žák, který bude splňovat kritéria, si při absolvování tříletého učebního oboru bude moci přijít až na 21.000 korun, tedy o 4500 korun více, než tomu je doposud," dodal Petr Tulpa. Do stipendijního programu přispívá vedle Libereckého kraje, sklářská společnost Preciosa, ZOD Brniště, Silnice LK a nově také Regionální agrární rada Libereckého kraje.

Autoři | Foto Liberecký kraj

Štítky školy, střední, stipendia, Liberecký kraj, Petr Tulpa, Starostové pro Liberecký kraj, Preciosa, Silnice LK a.s., ZOD Brniště

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Liberecký kraj podpoří stipendii další obory, podmínky zpřísní  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.