Počasí dnes7 °C, zítra11 °C
Čtvrtek 25. dubna 2024  |  Svátek má Marek
Bez reklam

Na libereckou univerzitu chodí skoro 6400 studentů, víc než loni

Na Technické univerzitě v Liberci zahájilo akademický rok 6398 studentů, o 333 víc než loni. Do prvních ročníků přijaly fakulty 2762 studentů. Podle rektora univerzity Miroslava Brzeziny ale není cílem navyšovat počty studentů na úkor kvality.

„Měli jsme až 11.000 studentů, dneska jsme zhruba na více než polovině, ale dostáváme na to stejné prostředky. Takže není cílem nabírat kvanta studentů, kteří se tady ohřejí na pár měsíců a pak zjistí, že na to nemají," řekl rektor.

Liberecká škola se podle něj řadí k těm, kde počet studentů, kteří studium nezvládnou, je poměrně vysoký. „Nesnižujeme nároky u státních závěrečných zkoušek," uvedl rektor. V uplynulém akademickém roce závěrečnou zkoušku složilo 1083 studentů, o 136 méně než o rok dříve.

Nové studijní programy

Liberecká univerzita letos zavedla několik nových studijních programů. Například na fakultě strojní mají nový magisterský program technologie plastů a kompozitů. Takový podle děkana fakulty Petra Lenfelda není na žádné jiné fakultě strojní v republice. Student se v tomto programu seznámí prakticky se vším, co se týká plastů. Jiný je od letošního akademického roku bakalářský program Strojírenství, u kterého se povinná praxe v podniku prodloužila ze dvou na šest týdnů a přibylo několik nových předmětů, jako je třeba robotika nebo programování v Matlabu.

V průběhu roku budou moci studenti univerzity začít využívat nové laboratoře, na které se přestavují bývalé koleje v Třebízského ulici. Na projekt zhruba za 70 milionů korun získala škola asi polovinu z Operačního programu Výzkum a vývoj pro vzdělávání. Práce by měly skončit v říjnu nebo listopadu. Bude tam například laboratoř, v níž budou zkoumat vliv slunečního svitu na karoserie nebo laboratoř nanotechnologií a nanomateriálů. Vznikne tam i velká posluchárna s venkovní terasou.

Generální rekonstrukci nyní prodělává budova E1 a její dokončení se odhaduje na přelom jara a léta roku 2020, následovat bude generální rekonstrukce budovy F1. Zřejmě od ledna příštího roku také začne kompletní oprava tělocvičen v Harcově, jež si vyžádá zhruba 120 milionů korun.

Autoři | Foto

Štítky univerzita, TUL, Liberec, studenti, Miroslav Brzezina, Technická univerzita v Liberci, laboratoř, Formule 1

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Na libereckou univerzitu chodí skoro 6400 studentů, víc než loni  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.