Počasí dnes11 °C, zítra16 °C
Pátek 26. dubna 2024  |  Svátek má Oto
Bez reklam

Ocenění pro profesora liberecké univerzity Luboše Hese. Získal čestný doktorát indického institutu

Je jedním z největších textilních odborníků u nás a uznává ho i svět. Profesor Luboš Hes z liberecké univerzity nyní obdržel další ocenění – čestný doktorát od Národního Technologického Institutu v Jalandharu.

Titul mu udělil ředitel tohoto vysokoškolského institutu profesor Lalit Kumar Awasthi za celoživotní přínos v oblasti inženýrství a technologií. 

Hes v Indii působil na začátku devadesátých let jako expert Spojených národů (UNIDA) s cílem zlepšit konstrukci vybraných indických textilních strojů, a tím zabránit jejich nákladnému dovozu.

Přímo v technologickém institutu pak působil jako konzultant a oponent doktorských disertací, pozvaný přednášející na mezinárodních konferencích. Zakládal na této škole také předmět komfort textilií. Institut má přes pět tisíc studentů.

„Vyznamenání je pro mě impulsem, abych pokračoval ve své práci pedagoga a vědeckého pracovníka na FT TUL tak dlouho, dokud budu pro vedení fakulty přínosem,“ řekl univerzitnímu webu pětasedmdesátiletý profesor Luboš Hes.

prof. Ing. Luboš Hes, DrSc., Dr.h.c. (* 1944)

Publikoval v oboru komfort textilií více jak tři sta odborných prací a je autorem šesti desítek patentů. Předmět komfort textilií vyučoval i na univerzitách v zahraničí: v Turecku, v Portugalsku, Polsku, Německu, Indii a Rumunsku. Za svoji činnost získal řadu ocenění: čestný doktorát doctor honoris causa rumunské Technické univerzity G. Asahi, čestnou plaketu za cenný vědecký přínos k činnosti katedry textilního inženýrství univerzity v tureckém Izmiru, titul Honorary Fellowship  a později také Cenu za inovace od Textilního institutu v Manchestru. Se svou soukromou společností Sensora získal v roce 2015 titul Česká hlava. V roce 2010 mu udělil děkan Fakulty textilní TUL pamětní medaili FT TUL za dlouholeté působení na fakultě, za dlouholetou spolupráci a za významný přínos pro rozvoj fakulty.

Ohodnoť článek

Autoři | Foto NTIJ

Štítky Luboš Hes, profesor, Indie, doktorát, TUL, univerzita, Fakulta textilní Technické univerzity v Liberci, textilie, komfort, Turecko, Německo, Polsko, Portugalsko, Rumunsko

Komentáře

Pro přidání příspěvku se musíte nejdříve přihlásit / registrovat / přihlásit přes Facebook.

Ocenění pro profesora liberecké univerzity Luboše Hese. Získal čestný doktorát indického institutu  |  Vzdělání  |  Zprávy  |  Liberecká Drbna - zprávy z Liberce a Libereckého kraje

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.